Main Media

7 tips til valg av ytterdør på hytta

Design Eco Isolering Lys Sikkerhet

Sommerhytte, vinterhytte, tradisjonshytte eller moderne funkishytte? Velg en ytterdør som gir et personlig preg på din hytte. En hyttedør skal ønske velkommen, være holdbar i mange år og holde tyver unna.

En ytterdør på en fjellhytte skal også tåle store temperaturforskjeller – både når det kommer til årstid, men også forskjell på ute- og innetemperatur. Det er derfor viktig med en dør som isolerer godt og som ikke slår seg. Tette dører betyr også mindre fyringsutgifter.

SJEKKLISTE FOR VALG AV YTTERDØR TIL HYTTA:

  1.  Velg en dør av god kvalitet. En ytterdør skal tåle både nordiske temperaturer og klimaendringer. Pass på at du velger en CE-merket dør med lang form- og produktgaranti.
  2.  Sjekk at døren har god isolasjonsevne, så den holder varmen inne selv om det er skikkelig kaldt ute.
  3.  Trygg og sikker. Det finnes nye dører på markedet som en tyv kan komme seg gjennom på noen sekunder. Velg en dør med innbruddsforsterkede hengsler og gjerne hakelås.
  4.  Design. Tenk på hvilken stil og farge som passer til akkurat din hytte.
  5.  Vi trenger lys. Tenk på mulighetene for ulike glassfelt i døren, eller å kombinere døren med glasspartier over eller på siden for å skape en lys og innbydende entré.
  6.  Velg gjerne en så bred dør som mulig. Nåværende bygningsforskrifter stiller ikke krav til fri bredde i dørene i en hytte, men det er helt klart å anbefale at man velger minst M10 (modul 10).
    Husk at det skal fraktes ryggsekker, bager, vedsekker, møbler, slalåmstøvler og handleposer inn og ut i flere tiår.
  7.  Ytterdøren bør ha flere justeringsmuligheter både på hengsler og sluttstykke, fordi det ofte er bevegelse i hytta over tid – særlig på fjellet.

HVILKET DESIGN SKAL DU VELGE?

Utvendig utseende på hyttedøren er viktig. På dører til sommerhytter er det større variasjon i hvilke dørmodeller som velges, mens på fjellet går det mye i fiskebensmønster i bonderødt og grønt. Men de siste par årene har vi sett en utvikling der folk velger hvite, lysegrå og mørkegrå dører på fjellet. Det mange gjør feil er at de velger billige standarddører, som kanskje ikke tåler omgivelsene døren skal stå i.

Se vårt bildegalleri med hyttedører

SIKKERHET PÅ HYTTA

Ytterdøren er selvfølgelig viktig for utseendet på hytta, men du må også tenke på sikkerheten. Mange velger å bruke såkalte boddører til hytter, men det fraråder vi på det sterkeste, både på grunn av sikkerhet, men også fordi døren skal tåle temperaturforskjeller. For en hytte du ikke er på så ofte, bør man ha en innbruddsikker dør med FG-godkjent lås. Da kan du ta ut nøkkelen på innsiden, slik at det ikke går an å låse opp døren innenfra. Det begrenser potensielle tyvers mulighet til å bære med seg store ting, selv om de bruker vinduet til å komme seg inn. Bakkantsikring i hengslene sikrer at man ikke kan sage bort hengslene og løfte av døren.