Main Media

Slik velger du ny ytterdør

Design Sikkerhet Smart

Ytterdøren er mer enn bare en inngang til huset. Den er en fortelling om menneskene som bor der. Ved bruk av farge og annerledes design, kan døren uttrykke både personlig stil og gi huset en sterk karakter.

AVKLAR BEHOV – HVA TRENGER DU?

Det er viktig å velge en solid ytterdør av gode materialer, for du skal leve med den i mange år. Vi bruker ytterdøren konstant, den er utsatt for vær og vind, den skal være velfungerende og se bra ut også om 10 år – og så skal den selvfølgelig holde innbruddstyver ute. Som en god tommelfingerregel går kvalitet og pris hånd i hånd.

Ønsker du en moderne eller klassisk ytterdør, med glass, i en spesiell farge, enkeldør eller dobbeltdør, en spesielt sikker ytterdør, en ytterdør som isolerer utover normalen, en dør som er ekstra lydisolert? Valgene er mange og du kan kombinere alt dette i samme dør.

DETTE BØR DU TENKE PÅ FOR ET TRYGT OG SIKKERT DØR-KJØP

Tenk på at ytterdøren skal sitte i huset ditt i mange år, og at du skal kunne føle deg trygg når døren er låst. For mange er sikkerhet det aller viktigste ved valg av ytterdør. Det skal være vanskelig å bryte seg gjennom døren, ikke bare ved låsen, men også ved glassåpningen om du velger en glassdør.

Man skal også se om låsen "holder fast" døren i karmen når den er lukket og låst (på fagspråk kalt hakelås). Mange innbruddstyver vil foretrekke en dør uten dette.

En annen sak mange ikke vet om, er at hengslene også er viktige for å gjøre døren så sikker som mulig. Hengslene bør være av en type som låser dørbladet til karmen når den er lukket (på fagspråk kalt bakkantsikring), selv hvis tyven sager over hengslene utenfra. Med slike hengsler vil det ikke være mulig å løfte døren ut av karmen.

Skal du velge en sikkerhetsklassifisert ytterdør?

For de fleste er en ytterdør av god kvalitet nok for å sikre boligen, men i noen tilfeller er det rett å velge en sikkerhetsdør. Ligger ditt inngangsparti uten innsyn fra omgivelsene eller har du en terrassedør på baksiden, der tyvene kan jobbe uhindret, vil valg av en sikkerhetsdør være riktig.

“Tenk på at ytterdøren skal sitte i huset ditt i mange år, og at du skal kunne føle deg trygg når døren er låst”

DESIGN ELLER PRISFOKUS?

Det finnes to kategorier dørkjøpere – de prisbevisste og de designbevisste. De prisbevisste velger ofte de rimeligere dørene. Enkle, hvite dører  uten ekstra finesser. De designbevisste velger dører som harmoniserer med huset. En ytterdør skal naturligvis matche husets stil, og selv om en standarddør som regel passer de fleste hus, kan det være fargevalget eller dobbeltdøren som løfter det hele.

Mange er veldig intressert i stil og estetikk. De bruker mye tid på å velge rett dør, og det gjør de rett i, ettersom de skal leve med døren i mange år. Statistikken viser nemlig at det ofte går flere årtier mellom dørbytte. Da kan det være verdt å bruke litt tid på beslutningen om riktig dør.

Vi tror at vi kommer til å se mer farge på ytterdører fremover. Selv om mange fortsatt velger hvit, svart eller grå dør, så ser vi at sterke farger som gul, blå og rød blir mer og mer populære. Det samme gjelder for personlige detaljer, som for eksempel dører med glass som viser hvilket nummer man bor i.

VÆR OG VIND

Vårt nordiske klima krever solide ytterdører. Vi bor i et værhardt land, og det stilles høye krav til ytterdørene med tanke på isolering og robusthet. Ytterdøren skal tåle store temperaturforskjeller, vind, snø og regn. Funksjon bør være det viktigste kriteriet når du velger dør, men heldigvis finnes det et stort utvalg ytterdører som gjør at du slipper å prioritere funksjon framfor design.

Med en ny, godt isolert ytterdør reduseres ikke bare energiforbruket, men du får også et bedre innemiljø sammenlignet med en gammal utett dør som slipper inn kald luft gjennom karmen.

LUKK DØREN OG STENG UØNSKET LYD UTE

Bor du i et område med mye trafikk eller annen forstyrrende lyd, kan det være smart å velge en ekstra lydisolert dør. Det finnes ytterdører som demper lyd med opp til 44dB.

Lydreduksjon kan også kombineres med brannklassifisering. Denne typen ytterdører benyttes ofte til det man kaller svalganger, men blir mer og mer populære i vanlige hus der ekstra støydemping ønskes, eller om man bor i rekkehus.

Finn din ytterdør

Se alle våre ytterdører og finn en dør som passer din stil og ditt hus

Se alle modellene