Main Media

Ytterdøra ble prikken over i-en på hytta

Design Smart

Hva har rorbua til Katrine og hytta til Ann Kristin til felles? Begge har ytterdører fra Swedoor som forsterker hyttenes gjennomførte design i nordiske omgivelser

På en bortgjemt kystperle på Hamnøy i Lofoten ligger den røde og hvite rorbua til familien Lindgaard. Ved første øyekast ser den ut som de fleste andre rorbuer i området. Men en nærmere titt avslører at denne rorbua er noe helt for seg selv.

Det var i 2017 at Katrine Lindgaards mann, sammen med sønnen Endre, bygde rorbua helt fra bunnen av. Familien drømte om et sted hvor de alle kunne være sammen og koble av fra en hektisk hverdag. For familien var det viktig at hytta passet inn i det idylliske, nordlige landskapet på Hamnøy.

– Vi hadde en visjon om et uttrykk som var tradisjonelt utenpå, men røft og moderne på innsiden. Derfor gikk vi for en klassisk rorbu-stil på utsiden av hytta, mens innsiden er en kombinasjon av panel og mørke farger, med en moderne vri, forteller Katrine.

“Det er drømmedøra på drømmehytta”

Katrine Lindgaard Stolt hytteeier

Design som sklir inn i omgivelsene

Ytterdøra på rorbua er Indus, mens den matchende boddøra er Barents, begge fra vår Function-serie. Indus’ enkle linjer og runde glassvindu gir rorbua et minimalistisk preg. Matchet med den funkisinspirerte Barents-døra er bua både moderne og tradisjonell i uttrykket. Familien var aldri i tvil om hvilke dører de skulle velge, forteller Katrine.

– Ytterdøra er prikken over i-en på hytta. Den hvite døra med det runde glasset gir et maritimt og tradisjonelt uttrykk som passer perfekt inn til rorbua, Barents-døren og i området generelt, forklarer Katrine stolt.

I tillegg til å komplimentere rorbuas design og uttrykk, er ytterdøra Indus både støyreduserende og varmeisolerende. Det egner seg godt til nordlige forhold med varierende vær og kraftig vind.

– Det er drømmedøra på drømmehytta, ler Katrine.

Moderne og naturlig hånd i hånd

180 kilometer sørover, lunt plassert bak høye nordlandsfjell i Olvika, ligger den nybygde og moderne hytta til Ann Kristin Olaisen og Frode Riise, med utsikt over idylliske Helgelandskysten.

Ann Kristin beskriver hytta som moderne og stilren, samtidig som den sklir rett inn i landskapet. Uttrykket er en kombinasjon av naturinspirerte farger og moderne, stilrene detaljer.

– Vi ønsket et uttrykk på hytta som ikke skilte seg for mye ut og forstyrret omgivelsene, samtidig som vi ville ha noe som var moderne og nordisk, forklarer Ann Kristin.

Valget falt på den stilrene Tower-ytterdøra fra vår Character-serie. Døra kommer med en unik glassåpning som bygges inn i døras grunnkonstruksjon. Dette gjør at døra er helt uten skjøter og synlige fester, samtidig som de skjulte hengslene forsterker døras rene linjer og minimalistiske utrykk.   

– Glassdøra passer perfekt til resten av hytta. Vi har valgt et stilrent og naturinspirert uttrykk, så denne døra forsterker virkelig det designet vi har gått for. Den tilfører et nordisk, men samtidig moderne element. På grunn av verandadører i glass på andre siden, kan man se tvers gjennom hytta, noe som gir mye naturlig lys, forteller Ann Kristin.

Økt fokus på design og kvalitet

At hytteglade nordmenn som Katrine og Ann Kristin er opptatt av ytterdører som forsterker det visuelle uttrykket, overrasker ikke Swedoors salgssjef mot hyttemarkedet, Knut Willy Dahl. Han kan fortelle om et økende stilfokus blant norske hytteeiere.

– Nordmenn som skal kjøpe ytterdører til hyttene sine har et annet fokus nå enn tidligere, og har ofte gjort seg opp spesifikke tanker og ønsker angående design og kvalitet. De ønsker dører som både skiller seg ut og er et smykke på hytta. Samtidig ønsker de at dørene skal være en naturlig og sømløs del av bygget. En ytterdør er en investering man har i opptil 30 år, så det er klart at det er viktig at døra både ser bra ut og holder seg godt gjennom årene, forklarer Knut Willy.

Knut Willy påpeker videre at faktorer som isolasjon og sikkerhet også tas med i betraktning ved valg av ny ytterdør på hytta.

– De fleste ferieboliger står ofte tomme i lengre perioder. Derfor er det en ekstra sikkerhet å ha en solid ytterdør, og supplere med innbruddsforsterkede hengsler og hakelås. Det gjør at man kan være litt tryggere de periodene hytta står tom, forteller han.

– Også isolasjon er en viktig faktor. God isolasjon sørger for å holde varmen inne, selv når det er ordentlig kaldt ute. Vi hjelper alltid kundene våre med å finne døra som passer for de og deres hytte, sier Knut Willy, som avslutter med å tipse om å ha inngangspartiet under tak.

– På grunn av økende forekomst av ekstremvær med slagregn og kraftig vind, er det et fornuftig valg å sørge for at inngangspartiet står beskyttet. Det gjør det både mer bekvemt når man ankommer hytta med bagasje og handleposer, samtidig som det beskytter døren mot de røffeste påkjenningene fra vær og vind, avslutter han.

“En ytterdør er en investering man har i opptil 30 år, så det er klart at det er viktig at døra både ser bra ut og holder seg godt gjennom årene”

Knut Willy Dahl Salgssjef mot hyttemarkedet