Når du har bestemt deg for en konkret dør, så må du også bestemme hvilken størrelse døren skal ha.

Om du skal erstatte en eksisterende dør kan valgmulighetene være begrenset, men om du planlegger å bygge eller lage et hull i en eksisterende vegg, så skal du overveie hvilken størrelse som passer ditt behov.

Er det en innerdør bør du f.eks tenke på at det kan oppstå behov for passasje med rullestol, rullator, etc. Når du kjøper en innerdør kan du enten beholde gammel karm og terskel, eller supplere med ny - kanskje i samme farge og finish som innerdøren. Det finnes flere ulike karm- og terskelløsninger å velge blant. Husk også et matchende dørhåndtak.

Er det en ytterdør vil du kanskje ha en større åpning slik at du kan bære inn møbler eller andre store gjenstander. Når du bestiller en ytterdør leveres den komplett med karm, terskel, sylinder, låskasse og sluttstykke. Det du trenger i tillegg er dørvrider og dytt, gerikter og foring til selve monteringen. Det er viktig for helhetsinntrykket at også dørhåndtaket matcher stilen på døren og huset for øvrig. Har du valgt en kodelås, er trolig vrideren inkludert i denne.

Husk å kjøpe:

Monteringsskruer, dørvrider/håndtak, utforing og listverk.

Smart å ha disse verktøyene tilgjengelig:

Bormaskin, vater, tommestokk, hammer og skrutrekker.

Hva er modulmål?

I dørbransjen snakkes det om modulmål. Disse mål angir størrelsen på hullet i veggen der karmen skal monteres. For at det skal være plass til å justere karmen og eventuelt plass til isolasjon, må det være maks en klaring på 20 mm på begge sider og topp samt maks klaring i underkant på 10 mm. 

Hva er A og B mål?

Dette er benevningen på de mål som påvirker hvilke låstilbehør (skruer, distanser, sylinderringer etc.) du skal velge.
A-målet er dørbladets tykkelse og B-målet er avstanden mellom dørbladets utside og låsfallens sentrum.