Main Media

De 5 viktigste punktene å huske på når du foreskriver dører

Smart

Å forskrive dører er noe mange synes er litt komplisert. Her er fem punkter du alltid bør sørge for å inkludere i døroppstillingen din.

1. Størrelse

Først må du vite hvilken størrelse døren skal ha. Det er viktig å huske på hvilke tilgjengelighetskrav som gjelder. Den vanligste bredden ved for eksempel boliginnerdører er 9M og for massive dører 10M, men dersom det kreves ekstra god tilgjengelighet, kan det være behov for større størrelser. M står for modul, som beregnes i intervaller på 10 cm. 10M betyr altså ca 1 meter. Dører har imidlertid litt forskjellige dimensjoner, så en massiv dør i 10M er 986 mm bred, og hullet døren skal monteres i er vanligvis 1010 mm bred, men det sies fortsatt at begge er 10M.

I vår katalog med teknisk informasjon, Mål & Fakta, finnes det en tabell lengst ned på siden for hver dørmodell der du kan se karmyttermål, dørbladmål og fritt åpningsmål ved 90 og 180 grader for respektive modulstørrelser. Sjekk også krav i TEK17 om åpningsmål.

2. Hengsling

Bortsett fra ved boliginnerdører (tette eller med symmetrisk glassåpning) som skal leveres med umontert karm, skal det alltid angis hengsling på slagdører. For å vite hvilken hengsling døren har, kan du tenke deg at du står på hengselsiden av døren og dermed ser hvor hengslene sitter. Hvis hengslene er på høyre side angis døren som høyrehengslet, og motsatt dersom  de sitter på venstre side. Les mer her om du er usikker på henselside.

3. Terskel

Terskel er alltid viktig å angi når det gjelder innvendige dører (for ytterdører følger terskelen dørtypen). Terskler for boliginnerdører kan du se her, og for massive dører her. Valget av terskel når det gjelder klassifiserte massive dører er spesielt viktig. Hvilke terskelverdier som passer til hvilke klassifiseringer kan sees ved hver terskeltype i Mål & Fakta.

4. Overflate

Det finnes en rekke muligheter når det gjelder overflatebehandling på ulike typer dører. Du kan lese om overflatebehandling for våre forskjellige dørtyper her.

5. Karmdybde

Noe som ofte glemmes er dybden på karmen. En enkel måte å løse dette på er å foreskrive at karmdybden skal følge veggtykkelsen (forutsatt at veggtykkelsen er oppgitt i dokumentene). Hvis du ikke gjør det, er det viktig å angi karmdybde for alle dører.