Main Media

Overflater – Innvendige leilighetsdører

Design Smart

Inngangsdører til leiligheter i trapperom, såkalte entré- og sikkerhetsdører finnes med tre ulike typer overflatebehandling, malt, finert og med laminat.

Innvendige leilighetsdører er i utgangspunktet standard massivdører med visse forsterkninger, avhengig av hvilken innbruddsklasse (RC1-3) døren har. Konstruksjonen består av en ramme av heltre og inne i rammen sitter den såkalte stammen som i vårt tilfelle består av en blanding av lin og spon. På begge sider av ramtre og stammen limer man så plater, og det er disse som overflatebehandles før man til slutt har ferdig dør. Dørens nøyaktige konstruksjon, tykkelsen, forholdet mellom lin og spon, hvordan platen limes osv. varierer avhengig av dørens brann- og lydkarakter. RC3-klassifiserte dører inneholder også to stålplater for ekstra forsterkning mot innbrudd.

Når det kommer til entré- og sikkerhetsdører er det tre overflatebehandlinger å velge mellom: malt, finert eller laminatkledd.

Malte dører

For malte dører har vi kun én standardfarge, NCS S 0502-Y. Andre farger er å anse som spesialfarger, med samme merkostnad uansett farge. I prinsippet er alle NCS S og RAL farger tilgjengelige å velge mellom for malte massive dører. Stålkarmer kan ha noen begrensninger på hvilke farger som er mulig å få.

Finerte dører

Vi har en rekke standard finér: ask, bøk, dreid bjørk, knivskåret bjørk, eik, furu, gabon, koto, kirsebær, lønn og mahogni. I tillegg til disse kan vi ofte tilby andre finér. Det er imidlertid lurt å kontakte oss før forskrivning for å se om det er mulig, samt få et omtrentlig prisbilde. Det er også mulig å ha lasert finér i forskjellige farger, og du kan velge liggende eller mønstret finer, og matt lakk.

Laminatdører

Laminat er den overflatebehandlingen som er mest motstandsdyktig mot slitasje. Vi har en rekke standardlaminater som kan sees i Mål og Fakta. I tillegg til disse er det mulig å velge mellom de fleste laminater hos Formica, men det er greit å holde seg til dørutvalget deres for å unngå for lang leveringstid og høye pristillegg. Laminat finnes til alle dører i klassene RC1 og RC2, men med klassifikasjonene EI60 / 40dB kun med softkant. Sikkerhetsdører (RC3) er derimot kun tilgjengelig med laminat og plastkant for klassifiseringen EI30 / 35dB. Ingen andre RC3-dører er tilgjengelige med laminat.

Til laminatdører må du alltid velge kantlist. Det er ikke mulig å legge laminat på kanten da det gir for skjøre hjørner. Det er to typer kanter å velge mellom. Plastkanten er den mest holdbare. Den er tilgjengelig i fem standardfarger i gråskala, og fem treimitasjoner. Disse kan sees nederst på samme side som våre standard laminater. Det er også mulig å få plastkant i valgfri farge mot et pristillegg. Softkantlisten er vår trekantlist. Den består av en kantfinér som er spesialbehandlet, slik at den danner en hard og slitesterk kant. Som standard finnes den i treslagene eik, bøk, bjørk og furu, men kan også fås i andre tresorter på forespørsel.