Main Media

Overflater på massivdører for offentlig miljø

Design Smart

Ved valg av overflate på massivdører er mulighetene mange. Alt fra en slitesterk og hygienisk laminat for skole- og helsemiljø, til vakker matt, lakkert finér for en naturlig overflate i hoteller og kontor. Det finnes også laminat med treimitasjon, som vi blant annet har levert til Portalen i Lillestrøm.

Det kalles massive tredører selv om ikke hele døren er laget i ett massivt trestykke, fordi de har en massiv kjerne. Dørens konstruksjon består av en ramme av massivt tre og innenfor rammen ligger den såkalte stammen som i vårt tilfelle består av en blanding av lin og spon. På begge sider av ramtreet og stammen limer man plater, og det er disse som overflatebehandles før man tilslutt har en ferdig dør. Dørens eksakte konstruksjon, tykkelsen, forholdet mellom lin og spon, hvordan platene limes etc. varierer avhengig av hvilken klassing døren har.

Når det gjelder massivdører finnes det generelt tre ulike overflater å velge mellom: Malt, finert eller med laminat.

Malte dører

For malte dører har vi kun en standardfarge, NCS S 0502-Y. Øvrige farger er å betrakte som spesialfarger, men tilleggskostnaden er mindre enn på ytterdører og innerdører for bolig som har flere standardfarger. Man kan i prinsippet velge mellom alle NCS S- og RAL-farger til malte massivdører. Det finnes noen unntak som vi ikke kan male i, da disse fargene ikke har god nok dekkevne, inneholder miljøgifter eller ikke tilfredsstiller våre krav til holdbarhet.

Finerte dører

Finér gir på en enkel måte vakre dører som kjennes eksklusive og samtidig bringes det naturlige inn i miljøet der døren sitter. Vi har et antall standardfinér: Ask, bøk, bjørk, eik, furu, gabon, coto, kirsebær, lønn og mahogny. Utover disse kan vi også tilby andre fínertyper på forespørsel. Det er likevel en god idé å kontakte oss før man foreskriver det, slik at man sikrer at det er mulig også innenfor et fornuftig prisbilde. Det er også mulig å få lasurfinér i ulike kulører, og man kan velge liggende eller mønsterlagt finér, og matt lakk. Det er også viktig å huske på at finér er levende materiale og vil kunne ha nyansevariasjoner. 

Laminatdører

Laminat er den overflaten som er mest slitesterk og passer derfor spesielt bra i skole- og helsemiljø. Vi har et antall standardlaminater som kan ses i Mål og Fakta. Utover disse kan man velge mellom de fleste laminater hos Formica, men det er smart å holde seg til deres dørsortiment for å unngå altfor lang leveringstid og høye pristillegg. 

Til laminatdører må man også velge en kantlist, da det ikke er mulig å sette laminat på kanten fordi det gir for ømtålige hjørner.

Det finnes to typer kantlist å velge mellom: 

  • Enten plastkantlist som er den mest slitesterke. Den finnes i fem standardfarger i gråskala, og fem treimitasjoner. Disse kan ses lengst ned på samme side som våre standardlaminater. Det er også mulig å få plastkantlist i valgfri farge mot et pristillegg.
  • Softkantlisten er vår trekantlist. Den består av en kantfinér som spesialbehandles slik at det gir en hard og motstandsdyktig kant. Som standard finnes den i treslagene eik, bøk, bjørk og furu, men kan også fås i andre treslag samt i lasert finér.