Main Media

Varme og glede med ny ytterdør

Design Isolering Smart

Ytterdøren kan ha overraskende mye å si på hvor godt og varmt det holder seg inne i huset eller leiligheten din. Vi har snakket med Anna om hvor mye varme og glede en ny dør kan gi. Hun og mannen har oppgradert ytterdøren i huset de renoverer. 

Anna Aavitsland og mannen holder til i Møre og Romsdal og har over flere år pusset opp et hus fra 1979. I julen 2020 fikk de hjelp av familie til å sette inn en ny ytterdør, og den gamle døren som har gjort jobben siden huset ble bygget, måtte vike. 

-    I forbindelse med renoveringen av huset åpnet vi opp gangen inn til stuen, slik at det nå er åpent og luftig fra ytterdøren og inn. Dermed ble det viktig for oss at døren isolerte godt. Vi overtok huset i 2013, og vi har faktisk ikke merket før de siste par årene at den gamle døren ikke holdt på varmen som den burde. Det begynte rett og slett å bli kaldt i gangen, og på slutten kjente vi faktisk vinden som blåste inn, sier Anna. 

På Swedoor sine nettsider fant hun og mannen akkurat den døren de ønsket å sette inn. Den gamle døren var faktisk en Swedoor-dør som hadde gjort nytte for seg i hele 42 år før den måtte vike.

-    At den gamle døren har stått så lenge som den faktisk gjorde var et bevis for oss hvor god kvalitet det er på dørene fra Swedoor. Vi er skikkelig imponerte over at den holdt så lenge som den gjorde. Derfor var det naturlig å velge Swedoor på nytt når vi først skulle bytte den ut.

Den nye døren ble en Character Tajo som de valgte å få levert i fargen dempet sort, som også er samme farge som på fasaden på huset. Denne modellen har en rekke med små ovale glassfelt, og her ble også tilvalget ECO viktig for å få ekstra gode isolasjonsegenskaper. 

-    De små ovale glassfeltene utgjør hele uttrykket på døren, og ikke minst gir de overraskende mye lys inn i gangen. Vi prøver å modernisere et hus fra 1979, og vi følte denne døren var moderne, men ikke for stram. Det er viktig for oss å holde litt på identiteten til huset, og vi synes døren er den perfekte mellomtingen mellom det tradisjonelle og det moderne. Vi har allerede fått flere kommentarer på at folk synes døren passer godt til huset, sier Anna. 

Enkel montering av ytterdør

Døren monterte de selv, ved hjelp av mannens bror som er tømrer og har erfaring med å montere dører.  

-    Andre juledag begynte vi å rive, og døren var på plass på bare 3-4 timer. Det var ganske kaldt så vi måtte fyre litt ekstra den dagen, men prosessen med å få den på plass gikk overraskende bra. Vi har skjulte hengsler på døren, noe svigerbror ikke hadde vært borti før. Men Swedoor har mange gode monterings-videoer, så der fikk vi god hjelp og fant enkelt ut av det. 

Nå er det igjen blitt lunt og varmt i gangen, og de er veldig fornøyde med valget.

-    Vi er så fornøyde med den nye døren, og merker det først og fremst på hvor varmt og godt det er i gangen. Det er like varmt der som inne i stuen, og det hjelper jo også på strømregningen. Jeg tror ikke folk tenker over hvor stor forskjell dører kan ha. Vi har jo også byttet ut noen vinduer i huset, og er det noe man ikke skal spare på så er det de to tingene; ytterdøren og vinduer. I lengden lønner det seg å velge kvalitet som holder vær og kulde ute.  

Nå venter paret på at våren skal komme. Da skal hele inngangspartiet ute få en oppgradering og ferdigstilles. 

-    Jeg tripper og venter på at det skal bli varmt nok ute til å starte. Vi gleder oss til å se helheten med den fine døren, og få alt på plass med sort kledning. Når vi går forbi døren inne kan vi begge bryte ut med «Se, så fint», så vi er sikre på at vi får samme følelse også ute, avslutter Anna. 

Dørmodellen Character Tajo kan du se nærmere på her. På denne modellen kan du velge tilvalget ECO som Anna og mannen gjorde. Det betyr at døren er ekstra isolert, og møter kravene til passivhus blant annet. Døren kan leveres i den fargen man ønsker, og det er mulig å installere den elektriske dørlåsen Yale Doorman. Du kan også bestille døren ferdig montert med Yale Doorman.

Anna driver Instagram-kontoen @Lykkeboet. Her finnes masse inspirasjon fra det stilrene hjemmet deres.

Få tips her: Slik velger du ny ytterdør