Main Media

Beholdt stilen med ny ytterdør i gammelt hus

Design Isolering Lys

Når huset er fra 1890 legger det noen føringer på hvilken dør en kan velge. Lise Mari og familien innså etter to kalde vintere at de måtte ta grep for å holde på varmen inne i gangen. 

Familien bor i Fredrikstad i et vakkert gammelt hus som de renoverer. Inngangspartiet har de bygd ut, men valgte å sette inn en gammel dør de fant på Finn for å beholde den gamle sjarmen. 

-    Jeg vil jo egentlig at alt skal være gammelt, men innser at det ikke alltid går. Vi satte inn denne gamle døren, som jeg ikke er sikker på var en ytterdør engang, for det har vært kaldt i gangen. Vi har varmekabler der, men det var ikke merkbart. Det ble rett og slett iskaldt, og døren begynte etter hvert å slå seg slik at den ble vanskelig å åpne og lukke, sier Lise Mari Stang-Jacobsen.

Huset fra 1890 er i enkel sveitserstil, hvor Lise Mari og mannen blant annet skrapte frem en fin gulfarge bak flere lag med maling på fasaden. Denne valgte de å kopiere når de malte huset på nytt. Fordi den gamle døren ikke holdt mål innså de at de måtte kjøpe en ny som holdt bedre på varmen.  Valget falt på en dør fra Classic-serien til Swedoor, og heter Corelli. Fargen til døren valgte de selv. En varm grønnfarge som passer veldig godt til den gule fasaden.

-    Vi valgte grønnfargen selv og bestilte etter en NCS-kode, som jo er en fin mulighet. I døren er det ganske mye glass, noe vi valgte å få levert frostet. Da får vi lyset inn i gangen, men slipper å få innsyn eller se ut når det er mørkt. Det synes jeg nemlig kan være litt skummelt, sier Lise Mari og ler litt. 

Ytterdøren holder på varmen

Døren ble montert i november 2021, og vinteren som har gått har bevist at døren har mye å si for å holde på varmen. Det nye utbygget med varmekabler kommer nå til sin rett, og hele familien er fornøyd med at det varmt og godt når de kommer inn fra kulden. 

-    Nå har vi fått en dør som ikke bare er fin å se på og som passer til huset, men den er også funksjonell. Vi merker en veldig stor forskjell, og det er rett og slett et helt annet liv med varme i gangen. Fra å ha en gang som var nesten like kald som det var ute, er vi nå veldig fornøyd med at det er deilig og varmt. Og ikke minst er barna glade for at skoene deres er varme når de tar de på før de skal ut, og at døren er enkel å åpne og lukke.

Monteringen av døren tok mannen til Lise Mari og faren hans, som er pensjonert tømrer, seg av.

-    De monterte døren i løpet av en formiddag, så jeg tror de fleste som er litt handy skal kunne få det til uten for mye trøbbel. 

Familien har også flere venner som har lagt merke til den nye døren.

-    Det er flere som har kommentert den nye døren. Spesielt de av våre venner som også bor i gamle hus er nysgjerrig på om vi har merket noen forskjell. Selv jeg som er veldig opptatt av å bevare husets opprinnelige stil, forstår jeg at funksjonen av og til må trumfe. Jeg er bare veldig fornøyd med at dørens funksjon ikke gikk på bekostning av utseendet, avslutter Lise Mari. 

Classic-serien fra Swedoor har hentet inspirasjon fra flere tidsepoker. Se hele serien her. 

Lise Mari driver Instagram-kontoen @hverdagslykkelise hvor hun deler en del av sitt eget arbeid som fotograf og journalist, samt både mat- og interiør-inspirasjon.