Main Media

Du kan spare strøm med en tett inngangsdør

Eco

Har du et hus med inngangsdør uten yttergang? Da er du ikke alene. Mange hus har ingen fysisk skille mellom ytterdøren og oppholdsrommene. Dette setter ekstra krav til en godt isolert dør.

Er ytterdøren din tett?

Ytterdøren åpnes og lukkes svært mange ganger hver dag over mange år. Over tid vil den kunne sige litt, hengslene kan bli litt slarkete og pakningene slites slik at overgangen mellom dør og karm blir mindre tett. Om monteringen ikke var helt riktig i utgangspunktet vil dette kunne forverres. En rimelig og enkel dør har også ofte få justeringsmuligheter av hengslene for å rette på skjevhet. 

En utett inngangsdør kan føre til varmetap og et høyere strømforbruk. Når det blir en glippe langs kanten av døren blir det fritt frem for luften utenfra, og det fører til et stort varmetap inne. Dette er verken lønnsomt for komforten inne, miljøet eller din lommebok på sikt. En ytterdør som er tett og stenger kulden ute sikrer et bedre inneklima. 

“Jeg var så spent på vår nye ytterdør, da jeg var så glad i den gamle vi hadde 💚 men resten av familien var ikke så glade i å alltid ha iskald gang. 🥶 Men da jeg fant denne i en stil som passer huset ble jeg så glad 💚 og nå kan vi kjenne at vi har varmekabler i gangen 😅”

@Hverdagslykkelise

Ytterdør med lav U-verdi

Ytterdørens isolasjonsevne defineres i U-verdi. Jo lavere U-verdi døren har, jo bedre isolering gir den. En dør med lav U-verdi reduserer oppvarmingsbehovet, og over tid vil dette kunne merkes på din økonomi.  En godt isolert inngangsdør bidrar til en mer behagelig temperatur i entréen og du fyrer ikke for kråkene, slik tilfellet ofte er med gamle og enklere dører.  

Om du ønsker en dør med svært god isolasjonsevne anbefaler vi en ytterdør med ECO. Dørstammen er da enda bedre isolert og er 27-30 mm tykkere enn en standarddør. Dersom du velger en glassdør har den selvfølgelig 3-lags energiglass og glassinnfesting uten skjøter.

Iskald gang og fyring for kråkene

Mange har varmekabler i sin entré, og dette kan fort bli ekstra dyrt om det trekker fra ytterdøren. Investere du i en klimavennlig dør med ECO får både du og miljøet mer verdi for pengene på sikt. På utsiden er døren vakker å se på, og inni skjuler det seg miljøvennlig trefiber med utmerkede isoleringsegenskaper, som holder kulden ute. 

Ytterdøren blir gjerne stående i huset i 20 til 30 år, så tenk nøye gjennom hvilke kvaliteter du ønsker at døren skal ha. Velger du en ytterdør med ECO får du en lunere gang fri for trekk, og kan være sikker på at det ikke lekker varme.

ECO får du som tilvalg til de fleste modeller i Character, Function og Classic-serien.

Velger du en ytterdør med ECO får du: 

  • et bedre inneklima med en ny type isolasjon som reduserer raske endringer i temperatur
  • svært gode isolerende egenskaper som medvirker til lavere energiforbruk 

Sjekk selv om det trekker fra ytterdøren

Velg deg en dag det er kaldt og vindfullt ute for å sjekke om det trekker. Legg gjerne kinnet inntil for å kjenne etter, eventuelt med hånden om det er vanskelig å komme til. Det samme trikset bruker du langs vinduer og gulv- og taklister. Det vil være svært effektivt å etterisolere bak listene om det trekker, og utbedre med tetningslister rundt vinduer, terrassedør og inngangsdør. Du får kjøpt tetningslister hos de fleste byggevarehandlere. Vær også oppmerksom på at det tettes tilstrekkelig mellom ytterkarm og vegg - det er like viktig som at døren monteres presis.

Bytte tetningslist på en gammel dør

Om du har en gammel dør og ikke har anledning til å bytte den ut akkurat nå, så kan du skifte ut tetningslistene. Vi anbefaler at du tar bilde av døren din og hvordan sporet ser ut og tar med deg dette til byggevareforhandleren for hjelp med rett tetningslist. Det er også smart  å ta bilde av lappen på toppen av døren, der det er informasjon om modellen. Merk at dersom du har en klassifisert dør så kan du miste klassifiseringen for f.eks. brann dersom du fjerner/bytter tetningslisten. 

Tips: Sjekk med ENOVA og kommunen de bor i – kanskje finnes det støtteordninger du kan søke om til etterisolering eller andre energitiltak knyttet til bolig. Det finnes også støtteordninger for borettslag/sameier til f.eks. utskifting av ytterdører etter visse krav, eksempelvis fra Oslo kommune.

Se inspirerende brosjyre

TRENGER DU HJELP TIL Å MONTERE NY YTTERDØR?

Har du en gammel og trekkfull ytterdør og trenger hjelp med alt fra mål, til bestilling og montering? Da kan du kontakte en av de kvalifiserte og dyktige håndverkerne som er tilknyttet Swedoors klubb "Din dørmann"

Finn din lokale dørmann her