Main Media

Gjennomførte funkishus med lekre dører i sort og eik

Design Lyd

Vi har besøkt to fantastiske hjem som virkelig har gjort en jobb for å få et helhetlig interiør, og ikke minst brukt dørene for å understreke stilen. Bli med på besøk til Marleen og Julie, samt at vi tar en prat med interiøreksperten Elisabeth. 

De siste årene har flere fått opp øynene for at innerdørene i et hus eller en leilighet kan ha mer å si for følelsen hjemme enn bare det rent funksjonelle. Gode innerdører kan ha mye å si på støynivået i et hjem, og de har som regel i oppgave å gi privatliv hvis flere bor sammen. Men om dørene er hvite, sorte, trefarget eller kanskje til og med i en farge som grønn eller rosa kan ha stor innvirkning på hvordan et hjem oppfattes. 

-    Når jeg jobber med kunder som ønsker hjelp til å gjøre valg på farger og interiør starter jeg alltid med de store flatene. Da velger jeg en hovedfarge, og gjerne to sekundærfarger, som brukes på vegger, tak og gjerne også på dørkarmer eller til og med på dørene. Hjemme hos meg har jeg valgt sorte dører fordi jeg elsker kontraster, og de utgjør virkelig en stor del av interiøret hos oss, sier Elisabeth Halbjørhus. 

Hun lever av å inspirere via Instagram, YouTube og egen blogg, i tillegg til at hun leverer interiørdesign til privatkunder. Da jobber hun sammen med dem for å finne farger, møbler og løsninger for hele hus eller bare enkelte rom. 

-    Det er mange som ikke tenker over dørene og hvor mye de kan ha å si i et interiør. De store flatene er essensielle for å få helheten på plass, og hvis man har mange dører i stuen for eksempel kan det ha en del å si. 

Drømmehuset på Skedsmokorset

Marleen Størseth og den lille familien hennes, med samboer og en datter, bor på Skedsmokorset hvor de har bygd drømmehuset. Utgangspunktet var et eldre hus og en tomt hvor de nå har bodd i tolv år.

-    Vi bodde en del år i et mindre hus her på tomten som vi ønsket å bygge om. Prosessen startet for fire-fem år siden, og vi flyttet inn i 2020. Vi har vært opptatt av å bruke fagfolk der de er gode, så det er en arkitekt som har tegnet huset og vi har brukt en interiørarkitekt for å sikre at de store linjene i huset henger sammen. Altså gulv, farger på vegger også videre. 

Resultatet er et imponerende funkishus hvor man kommer inn til store vinduer med en lys base hvor det er gjennomgående brukt sort som kontrast. 

-    Det utrolig mange valg som skal tas og mye å tenke på når man bygger hus, og derfor brukte vi god tid på planleggingen for å få det riktige uttrykket. Blant annet er det valg rundt for eksempel dører, om de skal ha lister eller ikke, som er lurt å ta tidlig i prosessen.

Som innerdører i huset falt valget på Swedoor Stable Effect i sort, en massiv innerdør med et stilrent og minimalistisk design

-    Jeg er veldig glad i sort og ønsket var at dørene skulle bidra til interiøret, og det har de virkelig blitt. De er et tilskudd, ikke et forstyrrende element. 

Kreative moodboard for å få kontroll på stilen din

Er du usikker på hvilken stil du egentlig liker på interiøret? Elisabeth tipser om å begynne å lagre bilder av interiør som man liker. 

-    Det er mange som bruker Pinterest, og det er et godt tips. Da kan man ‘pinne’ det man liker, også ser man gjerne etter hvert hva som er gjennomgående i det man liker. Når du skal gjøre noe med et rom, eller kanskje flere, anbefaler jeg å sette sammen moodboard. Da kan du bruke digitale verktøy, eller rett og slett papir og saks. Lim på fargeprøver, bilder og stoff-prøver. Så ser du fort om ting henger sammen slik som du vil. 

Julie Kromann og samboeren har bygd et flott funkishus på Dal, sør for Eidsvoll. I dette huset kommer man inn til lyse og delikate farger, med hvitpigmentert eik gjennomgående i både møbler og dører. 

-    Jeg har tidligere studert til interiørarkitekt, så vi har tegnet hele huset selv, ned til de minste detaljene. I starten jobbet vi mye med moodboards for å komme frem til stilen på huset, og det var viktig for oss å få den hjemmekoselige følelsen. Derfor valgte vi å bruke hvitpigmentert eik som gir den lune, rolige følelsen i huset, sier Julie.

Trematerialer for et varmt hjem

Julie og samboeren har Swedoor Stable Nature-dører i hvitpigmentert eik gjennomgående i huset, med sorte håndtak. Dørene er helt glatte og er montert med samme farge på karm og lister, samt skjulte hengsler. Et par steder har de også valgt samme finish på skyvedører. 

-    Skyvedører tar mye mindre plass i rommet og vi har valgt det både i forbindelse med soverom, og som dør foran inngangen til lekerommet som ligger i tilknytning til kjøkken og stue, sier Julie.

Den store skyvedøren som sees fra kjøkkenet, henger på sorte skinner og er ekstra bred. Et smykke i rommet, som i tillegg til å bli et spennende element også har en praktisk funksjon. Hele veien gjennom huset går den samme eikefargen igjen, på møbler og kjøkkeninnredningen. Julie og samboeren har også bygd en flott spilevegg foran oppbevaring i spisestuen. 

-    Hos Julie og samboeren er det så gjennomført, og dørene bidrar veldig til den følelsen ved at de bruker det samme trematerialet også på andre elementer. Skikkelig lekkert rett og slett. Om de hadde valgt hvite dører hadde følelsen vært en helt annen, så dørene er et viktig valg, avslutter Elisabeth. 

Skal du bytte innerdører? Prøv våre ulike farger og modeller med Door Designer, som du finner mer informasjon om her.