Main Media

Magisk hus på den skånske sletten

Design

Midt i Skåne, med uforstyrret utsikt til alle retninger, har Gørill og Björn bygget drømmehuset sitt. Med fokus på detaljer, solide materialer og med litt veiledning fra arkitekt Gert Wingårdh, ble huset noe helt spesielt.

Gørill har bodd i Bergen hele livet, men falt pladask for landskapet i Skåne da Björn, som vokste opp med sommerhus i Ystad, presenterte omgivelsene for henne. Gørill forteller at det åpne landskapet, de hvite sandstrendene og det varme klimaet gjorde at hun delte Björns drøm om en hus akkurat her, og jakten på den perfekte tomten startet.

Gørill jobber som grafisk designer i eget firma, men helt siden hun var liten har hun likt å tegne hus og lage egne skisser. Nå fikk endelig hennes kreative side og mange års øvelse fritt spillerom, da det ble tid for planlegging av huset.

– Jeg så en låve foran meg da jeg sto på tomten for første gang, sier Gørill. Vi så på en låve som var omgjort til bolighus på Österlen for et par år siden og det huset har brent seg fast i hodet mitt og fungert som inspirasjon.

Huset er bygget i hvitkalket mur, som er veldig typisk for omgivelsene. Selv om huset er nybygd, ser det ut som det alltid har stått der. Du bør imidlertid ikke la deg lure av husets tradisjonelle fasade, fordi på innsiden føles det både veldig moderne og stilig.

– Faren min var byggmester og jeg tror det er fra ham jeg har fått fokus på detaljer, sier Gørill. Jeg vet hvor viktig det er å være nøye med planlegging og valg av materialer, og jeg kan bruke mye tid på å finne akkurat det jeg leter etter.

Og Björn nikker samtykkende til dette og er enig i at det føltes viktig at enkelte ting i huset skulle være av høyeste kvalitet.

– Vi ønsket å bygge et hus som skal bestå lenge og som varer over tid. Et hus som er tidløst og som kan gå i arv i generasjoner og som vil stå her lenge etter at vi ikke lenger bor i det, sier Björn

Huset er med i TV-programmet Husdrömmar på SVT og Gørill fikk muligheten til å brainstorme visse ideer med Gert Wingårdh, en av Sveriges mest anerkjente arkitekter.

– Jeg hadde tenkt at innerdørene våre skulle være svarte, noe som ville være fint mot de hvite steinveggene og de sorte, sprossede vinduene. Men jeg var litt bekymret for at det skulle føles tungt og Gert bekreftet bekymringen min. Jeg viste Gert bilder av beisede tredører fra Swedoors SUPERIOR Collection i eik, og svaret fra han var at de ville være helt perfekte sammen med annen innredning. Og de ble virkelig helt perfekte, sier Gørill.

Døren til spiskammeret er i frostet glass, mens de øvrige dørene i huset er massive. På soverommet er det skyvedør til walk in closet. Dørene heter Tid og er i heltre eik og beiset i fargen Drivved. De er håndlaget på Swedoors fabrikk i Danmark.

– Jeg ble overlykkelig da jeg fant disse dørene, sier Gørill. Jeg hadde lenge lett etter mer rustikke dører i heltre og det føles så bra at det faktisk finnes!

Før dørkjøpet fikk Gørill en treprøve fra fabrikken i Danmark og så startet neste jakt, på det perfekte gulvet i samme nyanse. Og det tok tid å finne - men til slutt lyktes hun. Vi kan i ettertid slå fast at tregulvet oppe og i trappen, betonggulvet i underetasjen, de hvitmalte steinveggene og eikedørene som matcher perfekt var verdt å kjempe for. Men vi visste jo egentlig at det er verdt en ekstra innsats for å få akkurat det man ønsker seg!

Resultatet av Gørills og Björns jobb med å bygge drømmehuset kan sees i SVTs Husdrömmar våren 2022. Se gjerne på Gørills Instagramkonto @skaanehus eller hennes blogg for flere inspirerende bilder!