Main Media

Dette gjør en farget ytterdør med boligen

Design Smart

En farget ytterdør gjør underverker for boligens uttrykk. – Mye farge oppleves som muntrere, sier fargeprofessor Mette L’orange.

På slutten av 90-tallet skylte en hvitmalt bølge over Norge. «Alt» skulle være hvitt eller grått: Husene, veggene og dørene. Før 1900-tallet var hvitfargen både eksklusiv og dyr å produsere. Den ble sett på som ren og ærverdig. Nå har den blitt en standardfarge i norske hjem. Ønsker du å gi boligen et særegent og unikt uttrykk, uten å male hele huset kanarigult? Da kan en farget ytterdør være akkurat det du leter etter!

– Farge er identitet

Mette L’orange er professor i farge og forfatter bak boken «Farger i arkitekturen». Hun jobber blant annet med fargesetting av byer og borettslag, har vært interessert i farger hele livet og har en forkjærlighet for det fargerike og personlige. Som utdannet arkitekt og billedkunster fra Oxford har hun viet mye tid til fargenes betydning.

Farger er en måte vi signaliserer noe som er eget. Noe som er vårt. Det er en måte å vise identitet på. Farge på klær sier noe om hvem vi er, eller hvem vi vil være. Det samme gjør fargen på et hus og en dør, sier L’orange.

Videre forklarer den fargeglade professoren at mennesker trives bedre med farger rundt seg.

Det nordiske klimaet er preget av lange perioder med snø på bakken og grå himmel. Det er flott med fargerike kontraster til det hvite landskapet vi har rundt oss store deler av året, forklarer L’orange.

En farget dør gjør mye med boligens uttrykk. Her er Michigan i gul, rød og grå.

“Farger er en måte vi signaliserer noe som er eget. Noe som er vårt. Det er en måte å vise identitet på. Farge på klær sier noe om hvem vi er, eller hvem vi vil være. Det samme gjør fargen på et hus og en dør.”

Mette L’orange Fargeprofessor

– Trist med for lite farge

Ipsos har gjennomført undersøkelser som viser at hvitt er den foretrukne fargen på hus og boliger, etterfulgt av grått. L’orange legger ikke skjul på at hun synes vi må få mer farge inn i norske boligstrøk for å skape livligere omgivelser.

– Det er forferdelig trist at vi har mistet så mye farge med årene. Men en farget dør er en hyggelig ting. I norske boligstrøk ser vi mange identiske hus i hvitt og grått. En ytterdør i farge gjør uttrykket livligere og mer personlig, forteller L’orange.

Disse fargene er trendy nå

Product Manager i Swedoor, Tara Hall, forklarer at stadig flere velger fargerike dører som en kontrast til hvite eller grå boliger.

– Før valgte så godt som alle hvite ytterdører. De siste årene har folk blitt flinkere til å investere i sprekere farger. Det skaper et fint blikkfang med en farget dør når boligen er i en nøytral farge, sier Hall.

Videre forklarer Hall at de har sett en økende trend til at boligeiere velger tøffere farger som signalgult, oransje eller andre farger som skiller seg ut. Hun mener det kan henge sammen med at det bygges flere boliger i funksjonalistisk og moderne stil, der spreke ytterdører står i kontrast til det ellers minimalistiske uttrykket.

– Noen velger dører som har sterke farger, mens andre går for mer dempede og mildere nyanser. Med nesten 2000 farger å velge mellom finner alle noe som passer sin personlige stil og preferanse, fortsetter Hall.

Den sterke gulfargen gir boligen et muntrere uttrykk både ute og inne. Døren Character Drop fra Swedoor slipper i tillegg inn naturlig lys i gangen.

Tofargede ytterdører

For mange er det vanskelig å velge en dørfarge som passer til både gangen og boligens fasade. Hall forteller at det er stadig flere som velger en tofarget ytterdør.

– Det er viktig å huske på at en ytterdør også blir sett fra innsiden. Mange velger nøytrale dører fordi de vegrer seg for å ha sterke farger inne som ikke går til uttrykket i boligen. En tofarget dør gjør at du kan ha en sprek farge på utsiden, uten at det går på bekostning av stilen du har inne, forklarer Hall.

Slik velger du riktig farge

Farger sender forskjellige signaler og gir oss mennesker ulike assosiasjoner. Farger får oss også til å kjenne på ulike følelser. Fargeprofessor L’orange forteller at disse følelsene ofte er en kombinasjon av psykologi og symbolikk.

– Kulturelle referanser er uhyre viktig når hjernen tolker farge. Mange kan få mer energi av en sterk rødfarge, bli i godt humør av en gulfarge eller roligere av en blåfarge. Det er sjeldent at man ser på kun én farge samtidig. Kontekst spiller alltid en rolle i hvordan farger blir oppfattet, forteller L’orange.

Videre deler fargeprofessoren sitt beste tips til de som lurer på hvilken farge man skal velge på ytterdøra.

– Mye farge gir et muntrere uttrykk, men farge er allikevel personlig og eget. Det er viktig at vi omringer oss med farger som gir oss gode følelser. For noen er det hvitt og grått, for andre rødt og blått. Velg farger som du liker, og som du synes passer inn i ditt hjem. Ikke vær for avhengig av trender eller hva andre mener, det er tross alt du som skal bo der, avslutter L’orange.

Prøv dører med app

Usikker på hvilken dør du skal velge? Med Swedoors app Door Designer kan du teste ut forskjellige dører og finne den som passer perfekt inn hos deg! Ta et bilde av døren din og skift den ut med en av Swedoors dører i appen. Slik får du med en gang se hvordan en annen dør vil se ut hos deg. Les mer om Door Designer her!

Appen kan lastes ned i Google Play og Apple App Store