Main Media

Dørløsninger for sykehus

Swedoor har mange års erfaring med komplekse løsninger til sykehusbransjen og har utviklet spesifikke dørløsninger for sykehus og helseforetak.  

Sykehusprosjekter omfatter ulike typer dører med ulike kombinasjoner av funksjonskrav, og Swedoor skreddersyr løsninger ut fra prosjektets behov. Kravene kan variere fra enkle brannkrav til at døren skal kunne avskjerme røntgenstråler. Hygieniske løsninger er en betingelse for dørløsninger i helseforetak. De skal også være robuste og tåle hard medfart, og i noen tilfeller er det behov for spesialløsninger som anti-barrikadedører og karmer med åpning for transportskinne. 

Robust og slitesterkt

Stålkarmer og høye stålbeslag beskytter dørene fra støt fra senger og stort utstyr som daglig transporteres rundt på sykehus. Ofte benyttes en kombinasjon av tredører og stålkarmer. 

Hygieniske løsninger hindrer oppsamling av bakterier.

Sykehus krever hygieniske dørløsninger for å redusere spredning av skadelige bakterier og mikroorganismer.

Glatte overflater 

Glatte dører i laminat med plastkanter har en rengjøringsvennlig overflate uten hull og sprekker, som hindrer kolonisering av bakterier og sopp. Vi tilbyr som standard høytrykkslaminat, produsert etter EN 438 og ISO 4586, som er mer motstandsdyktig overfor slitasje, slag, støt og misfarging enn vanlige malte eller finérdører. 

Sveiset stålkarm spesialutviklet for helsesektoren

Vi anbefaler stålkarmer fra vårt sortiment av sveisede stålkarmer, som er spesialutviklet for helsesektoren. Ved sveisede karmer blir synlige skjøter der bakterier kan feste seg sterkt redusert. Til dette sortimentet er det også mulighet for å velge løsninger som rustfri justerbare hengsler med skjult montasje, samt andre løsninger som gir karmene et designmessig løft og ikke minst store hygieniske fordeler. Våre stålkarmer leveres som standard med pulverlakkert overflate, men kan også fås i rustfritt stål og rustfritt, syrefritt stål. Kreves en stålkarm med blyinnlegg til røntgendører, er dette også en del av sortimentet. 

Tett for hygienens skyld

For ytterligere å sikre hygienen på våre sykehusløsninger kan vi også tilby å gjøre karmene fullstendig tett rundt hengsler og beslag, for å hindre partikler fra isolasjon i dør og vegger fra å komme ut i pasientområder. 

Strenge krav til sikkerhet for sykehusdører

Sykehusdører må innfri strenge krav til sikkerhet av varierende art, fra beskyttelse mot brann, røyk, røntgenstråler eller ekstra sikkerhet til medisinrom. Vi har med våre mange års erfaring som leverandør til helsesektoren stor kunnskap om de ulike kompliserte krav og spesifikasjoner som stilles. 

Branndører på sykehus

Brannisolerende dører brukes i stor grad på sykehus, og har til formål å skille bygningens rom i seksjoner i tilfelle brann, for sikring av fluktveier så bygningen kan evakueres. Våre branndører er blitt grundig testet og godkjent i henhold til gjeldende lovgivning, og leveres med typegodkjennelse. I Norge er de vanligste klassifiseringene for tredører EI30 til EI60, men våre branndører tilbys utover disse klassene også med brannklassifisering E30 og E60. For ståldører gjelder EI230, EI260 og helt opp til EI2120.

Røyktette dører 

Rett dør kan hindre giftige gasser fra å spre seg via korridorer, trappeløp og andre rømningsveier. Når det brenner kan en røyktett dør være det som skiller mellom liv og død.

Dører med lydreduksjon

Dører med lydreduksjon bidrar til å sikre et godt inneklima, arbeidsmiljø og ikke mist et sunt miljø for sykehusets pasienter og besøkende. Våre brann- og røykisolerende dører kan alle tilbys i kombinasjon med lydreduksjon, fra 25dB helt opp til Rw47dB. Alle våre lydreduserende dører kan tilbys som enkelt- og pardør og alle i kombinasjon med mekanisk heve/senke terskel i bunnen av dørblad for nivåfri adgang. Vi kan også tilby klassifiserte skyvedører med automatikk, som egner seg svært godt til sykehus.

Røntgenvern

Dører og karmer med blyinnlegg sikrer avskjerming av rom med røntgenutstyr, slik at personer som oppholder seg utenfor rommet ikke utsettes for stråler. Swedoors røntgendør består av en massiv trekonstruksjon med 2x1 mm blyinnlegg, og monteres i stålkarmer som også har blyinnlegg. Ved forespørsel kan vi også tilby røntgendører med 30 minutters brannkrav. 

Innbrudd

Til medisin-, IT- og depotrom anbefaler vi sikkerhetsdører, som leveres med spesielle hengsler og bakkantsikring og Connect 510-forsterket sikkerhetslås. Konstruksjonen er forsterket med innlegg av stålplate og sertifisert med sikkerhetsklasse RC3 iht. EN1627. 

SKREDDERSYDDE LØSNINGER

Swedoor JW har et av markedets bredeste sortimentet av godkjente klassifiserte dører og karmer, og tilbyr skreddersydde løsninger.

Anti-barrikadedør 

Anti-barrikadedøren er en spesialdesignet «dør-i-dørløsning», som gir pleiepersonalet på psykiatriske avdelinger, pleiehjem ol., rask tilgang til pasienten/beboeren selv om døren er blokkert innenfra. Forfra ser døren ut som en alminnelig innadslående fyllingsdør. På nært hold vil man se at fyllingen i virkeligheten er en integrert dør som kan åpnes i motsatt retning enn den opprinnelige døren. Les mer om anti-barrikadedøren. 

Farger

Swedoor kan levere dører og karmer i de fleste farger i NCS- og RAL-skalaen. Sykehus forbindes ofte med hvite ganger og dører som fremstår sterilt og klinisk, men det trenger ikke å være slik. Nye Kolding sykehus i Danmark har fargede dører i tre fargepaletter, der valget av fargesammensetningen i følge arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen bidrar til økt trivsel for sykehusets pasienter og personale.

Spesialkarmer

Ofte er det behov for spesialløsninger. I samråd med arkitekt/byggherre tilbyr vi å lage løsninger som er skreddersydd for det aktuelle prosjektet. Til det nye Universitetssykehuset i Skejby i Danmark leverte Swedoor spesialkarmer i rustfritt stål til badene på sykehusrommene. De ekstra høye karmene har en åpning på midten, som gjør plass til en transportskinne – et heissystem – så pasienten enkelt kan heises fra sengen og via heisen og skinnen løftes inn på badet. Dette fremmer trivselen for pasientene og letter arbeidet for sykehuspersonalet. Det er også mulighet til å tilpasse fargen på våre PVC-kanter til de fargene som måtte ønskes på dørenes laminatoverflate.

BIM-objekt

Objektene finnes tilgjengelig direkte i REVIT og ArchiCAD via appene fra BIMobject. De kan også lastes ned via swedoor.no eller portalen bimobject.com. Les mer om vår BIM-satsing.

Inspirasjon

Se våre cases

Leter du etter inspirasjon? Ta en titt blant våre referenseprosjekter og se hvordan Swedoor har løsninger for ulike miljøer

Se referanser