Main Media

LHL-sykehuset Gardermoen

Helse

Mars 2018 ble det nye LHL-sykehuset Gardermoen ferdigstilt og klart til å ta i mot hjerte- og lungepasienter fra hele landet. Swedoors dører har i dette prosjektet vært med på å skape et topp moderne, varmt og harmonisk sykehus ulikt alle andre.

Etter en nesten fire år lang byggeperiode kunne endelig det nye LHL-sykehuset Gardermoen åpne dørene. Sykehuset er en sammenslåing mellom landets ledende hjerte- og lungemiljøer fra LHL-klinikkene Glitre og Feiring. Prosjektet har vært en totalentreprise styrt av entreprenøren HENT med arkitektfirmaet Nordic – Office of Architecture som formgiver.

Siden det er så få privatsykehus i Norge, ble det nye LHL-sykehuset et ganske unikt prosjekt som åpnet opp for en litt annen tilnærming enn vanlig. LHL var veldig opptatt av å fjerne det kalde sykehuspreget mange forbinder med en slik institusjon. Det skulle føles mer som et hjem og et godt sted å være, forteller Marianne Hereid, arkitekt i Nordic. 

Støtsikre dører og andre spesialtilpasninger

Swedoor har stått for 90 prosent av alle innerdørene i den 28 500 kvm store bygningen. Til byggets sykehusdel, operasjonsdel og hotelldel ble det totalt levert 1100 dører, både skyvedører, massive brann- og lyddører og forskjellige størrelsestilpassede dører. 

Dørene i sykehusdelen på LHL-bygget skal tåle dunking når de åpnes med senger, noe som fort lager slitasje og stygge riper. Det ble derfor satt inn robuste og slitesterke dører med laminatoverflate, sparkeplater og stålkarmer som skal tåle litt juling. I operasjonsalene derimot gjorde krav til både hygiene, lydisolering og beskyttelse mot røntgenstråling at det ble spesialbestilt store to til tre meters brede skyvedører i glassfiber med blyinnlegg og automatisk åpning. 

Når det kom til hotelldelen forteller Marianne at de møtte på en liten dørutfordring. Her var det nemlig et krav om at lysåpningen (selve åpningen i veggen) skulle være tilpasset både rullestol og senger. I tillegg til den store lysåpningen skulle også dørene ha høy grad av lyddemping. Dette gjorde at dørbladet ble så tykt at lysåpningen ble for liten når den stod åpen. Det endte derfor med at de fikk spesialtilpassede dører fra Swedoor som også ble påkostet fine detaljer i form av malte dørflater og trekarmer. 

Mer farger og kontraster

Med de nye tekniske forskriftene i TEK10 er det blitt krav om en standard universell utforming med tydelig kontrast mellom dør og vegg. Marianne forteller at man nå går mot sterkere og klarere farger. Det blir med andre ord mer og mer sjelden å se en hvit vegg med hvit dør på sykehus, med mindre det er inn til et teknisk rom der døren skal tones ned og pasienter ikke skal gå inn. 

Da arkitektene i Nordic skulle velge farger til det nye LHL-sykehuset ble det derfor lagt frem en fargeplan på seks til syv duse farger som skulle være gjennomgående på både vegger, dører og tekstiler i hele bygget. Operasjonsdelen har fått en brungrå fargetone, mens sengepostene har mørke gråblå farger. På pasienthotellet er det brukt mørkegrått. 

Det var spennende at vi skulle gå bort fra standard eggeskallhvit og de andre typiske institusjonsfargene. På LHL-sykehuset bevegde vi oss mer over i hotellverdenen der det er vanlig å bruke litt flere, men også mørkere farger. Og jeg vil si at det virkelig har blitt et varmt og hyggelig sykehus der pasienter og pårørende kan føle seg vel, avslutter Marianne.

Les mer om Swedoors ulike dørløsninger for sykehus her.

Fakta

Entreprenør

HENT

Beliggenhet

Jessheim

Projektets byggeperiode

Oktober 2016 til desember 2017

Byggherre

Aspelin Ramm

Dører

  • Massive brann- (Ei30) og lyddører (30 dB, 35 dB og 40 dB) med laminat overflate, med trekarm eller stålkarm
  • Utenpåliggende og innfelte skyvedører
  • Dører med skåtefelt for å få en bredere åpning inn til pasient- og hotellrommene.