Tre - et levende materiale

Det finnes ikke to like trær. Det gjør naturen vakker og variert. Derfor vil du også se variasjoner i utseende til våre tredører. Ulike materialer i tre vil ha ulik farge, mønster og karakter. Som med alle naturlige produkter laget av tre, vil også dører med samme treoverflate se forskjellig ut. Det er dette som gjør levende materiale så unikt.

Tre er et levende naturmateriale som under veksten påvirkes av miljø, årstid, lys og fuktighet. Det er grunnen til at samme tresort kan ha ulike nyanser og mønster. Av samme grunn kan dører fra samme tresort se forskjellige ut. Naturlig tre endrer også utseende over tid. Tenk også på at om treet har en overflatebehandling, som lakk eller pigmentering, vil overflaten få forskjellige nyanser.

Hva er finér?

Finér, som vi bruker til dører, består av et ark av tre som limes på en formstabil kjerne, og kantes tilsvarende. Slik får man en finert dør. Når det brukes finér fremfor massivt tre er det fordi tre er et levende materiale, og man får ikke samme formstabilitet med massivt tre, som man får ved bruk av finer.

Det finnes kvartskåret og planskåret finér. Forskjellen er måten finéren er skåret på. Kvartskåret finér er skåret vinkelrett på årestrukturen i trestammen. Her får man et forholdsvis jevnt og ensartet mønster. Planskåret finér derimot er skåret parallelt med tverrsnittet i trestammen, og det bli da mer variasjoner i trestrukturen.  

Bilder vs virkelighet

Samme farge og overflate kan fremstå helt ulikt avhengig av lyset som ble brukt (dagslys, kunstig lys og fargetemperatur på lyskilder), eller tiden på døgnet da bildet ble tatt. Det er viktig å være klar over når man ser bilder i sosiale medier, kataloger og på nett. 

Velger du å se på fargeprøver i butikk vil også disse trolig skille seg fra nyansen på dørene du får levert. Hvorfor det? Fordi tre er et levende materiale. Du vil oppleve akkurat det samme med parkett – farger og spill i treverket kan variere fra plank til plank, eller pakke til pakke. Det er dette som gjør tre til et så vakkert materiale.

Under ser du bilder fra samme hus. Bildene er tatt i ulikt lys – kunstig lys og dagslys, og viser hvitpigmentert eik.

Hva betyr det at overflaten er pigmentert?

Vi tilbyr eikedører i en hvitpigmentert utførelse. Her er lakken tilført et hvitt fargepigment som lysner treet, samtidig som lakken beskytter det på samme måte som ved klarlakk.

Dørene tilbys også i svart eik, som er malt i fargen RAL 9005, men slik at trestrukturen er synlig. 

Treslag og overflater massive finerte dører

På samme måte som trærne ute i naturen er forskjellige, så er også fineren ulik avhengig av hvor på stammen det kommer fra, størrelsen på treet og type tre. Mens eik har ganske små variasjoner (kvartskåret), så har valnøtt og furu store tegninger. Under ser du en oversikt over ulike finértyper vi tilbyr.

Eksempler på dører i ulike finértyper i rekkefølgen eik lakkert, hvitpigmentert eik, svart eik, valnøtt og furu ubehandlet:

Eik er et treslag med lange årringer i en naturlig lysbrun farge, som kan gulne noe over tid. Eik er vår mest populære treoverflate.

Eik tilbys også i hvitpigmentert og svart.

Valnøtt har en veldig vakker struktur i en varm, sjokoladebrun fargetone med lange årringer. 

Bjørk er et lyst gulaktig treslag som kan ha et svakt rødlig skjær. Mønsteret på bjørken er ganske homogent, ofte med rette årringer med en bølget struktur. Bjørk var svært populært på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Bjørk blir gjerne noe mørkere med årene og får en mer gyllen og varm tone.

Bøk er litt rødlig i fargen og har et mønster med ganske små mørkere spetter. Bøk benyttes ofte til supplering og rehabilitering av bygg fra 1990-tallet.

Furu var svært populært på 1970-tallet, men har de senere år blitt trendy igjen – mye takket være blant annet, Ikea. Furu har en gyllen farge med tydelige og varierte kvistinnslag. Furu har historisk sett vært hovedmateriale i innerdører. Mange ønsker fortsatt furudører, enten i naturfarge, eller ubehandlet, som man selv maler med linolje som i gamle dager, eller kanskje beiser for å matche en moderne hytte. 

Furu tilbys i ubehandlet, lakkert og hvitpigmentert.

Ask har en gyllen strågul farge. I vår SUPERIOR collection finnes ask i ubehandlet, sortbeiset og malt utgave. Vær oppmerksom på at det er porer i treverket som gjør treverket litt ujevnt (det er disse porene som leder vannet rundt i det levende treet).

Mahogni har en vakker rødbrun farge.  Mot slutten av 1990-tallet var det svært populært med mørkere treslag som mahogni og kirsebær. Benyttes oftest til supplering og rehabilitering av eldre bygg.

Gabon har en brunrød mot blek rosa farge.

Koto har en lys brun-gul farge og brukes mest til rehabilitering og supplering til bygg fra 1980- og 1990-tallet. 

Karmer i tre som matcher dørene

Våre karmer i tre er finert i de samme treslagene som dørene, slik at de skal passe sammen. For en perfekt helhet tilbys også gerikter i samme utførelse. Dersom veggtykkelsen ikke tilsvarer standard karmdybde, anbefales fulldybdekarm for å unngå en utforing som kanskje ikke matcher perfekt i fargen.

Dører i tre fra sertifiserte skoger

Hos Swedoor har vi stor forkjærlighet for det levende materialet og mange års erfaring med å skape formstabile og vakre tredører som varer år etter år. Vår holdning har alltid vært at tre fortjener å bli behandlet med respekt og ansvar.

Derfor er vår policy for trematerialer basert på bærekraftighet og gjenbruk, og vi er stolte av å inneha sertifiseringene FSC® (Forest Stewardship Council®) og PEFC™ (Programme for the Endorsement of Forest Certification™). FSC® jobber for å støtte ansvarlig skogbruk slik at det alltid plantes flere trær enn det hugges. Se etter FSC®- og PEFC™-merket når du skal velge dører til din bolig.

Du skal aldri være i tvil om hvor treet i våre dører kommer fra. Vi benytter tre utelukkende fra bæredyktige, sertifiserte skoger, og dørene er enten FSC eller PEFC sertifisert. Dørene oppfyller også kravene til EU tømmerforordning, og de fleste finerte innerdører oppfyller de strenge kravene for å kunne inngå i Svanemerkede boliger.

Vedlikehold dører i tre

Finerte dører krever vedlikehold, en jevn og god temperatur og ventilasjon. Merk at sollys vil påvirke fargen over tid. Les mer om vedlikehold av dører i tre her