Main Media

Svart ytterdør til hus og hytte

Design Smart

Stadig flere velger en annen farge enn hvit på ytterdøren. Spesielt mørkegrått og svart har vært populært blant mange de siste årene, og de tilfører ofte en ekstra dimensjon til husets inngangsparti. 

Før du velger en mørk farge, må du tenke nøye på hvor inngangsdøren er plassert. Hvis du velger en mørk farge, og døren er utsatt for sollys store deler av dagen, kan du forvente at overflaten kan nå temperaturer opp til 80 ° C. Dette kan i noen tilfeller føre til problemer med hvordan døren fungerer, og kan også være veldig ubehagelig å berøre. Så sørg for at du velger med omhu.

Hvorfor blir mørke farger og dører så varme?  

Årsaken er at de mørke fargene absorberer lyset, mens lyse farger reflekterer strålene. Dermed vil en mørk ytterdør bli varm å ta på sammenlignet med en hvit dør, som kan virke mer blendende. Svarte dører blir raskere varme på en solrik dag enn hvite dører, og dette kan i verste fall føre til at døren slår seg.

Nyanser av svart

Den mørkeste svarte fargen er NCS S 9000-N. Alle farger med en N i fargekoden er nøytrale, rene nyanser. Har fargekoden en Y på slutten betyr det at det er innslag av gult, mens en G angir innslag av grønt.

Dersom du synes helt svart blir litt hardt, kan du godt vurdere "nesten-sort" også kalt dempet sort med fargekode NCS S 8500-N. Den er mer markant enn mørkegrå, men samtidig en liten tanke mykere enn helt sort. 

Man bør unngå å utsette mørke (ikke bare sorte!) dører for mye direkte sollys. Bruk også skjermtak om døren ikke har et overbygg. Det beskytter ytterdøren ikke bare mot sol og varme, men også regn og fukt.   

TIPS! Det er smart å sette av en liten halvtime til å vokse døren 1-2 ganger i året. Da holdes overflaten beskyttet mot vær og vind, og man forebygger krakeleringer og matthet. Les mer om vedlikehold av ytterdører.

Svart glassdør i klassisk eller moderne stil

Det finnes mange glassdører å velge blant i både klassisk og moderne stil, og man kan også velge mellom ulike glasstyper. Alt ettersom man ønsker seg innsyn eller ikke, velger man klarglass, frostet glass eller cotswoldglass (glass med struktur som man ikke ser igjennom)- uten at man mister dagslyset inn i gangen. Vil man ha ekstra mye lys inn, kan man velge svart ytterdør med sidefelt eller kanskje en dobbel ytterdør med glass.

Tofarget ytterdør

Det er ikke alltid det passer med samme farge på innsiden og utsiden av døren. Da kan man velge ulik farge, slik at døren matcher omgivelsene inne og ute.

Svart ytterdør passer til de fleste husfarger

Om du skal velge farge på ytterdør til hvitt hus, så er i grunnen alt lov. Skulle du gå for hvit dør, så husk bare på at hvit ikke alltid er hvit og at det finnes flere valg av hvitfarger og nyanser. 

Når man skal velge farge på ytterdør til svart eller mørkt hus, vil det være naturlig å velge en kontrastfarge for å markere inngangsdøren på huset – kanskje i oransje eller gul, eller helt kritthvit? Her er det bare å leke med fargene og velge din favorittfarge. Swedoor kan levere alle ADVANCE-LINE ytterdører i de fleste NCS S og RAL-farger. Kontakt din nærmeste Swedoor-forhandler så vil de hjelpe deg med fargeskjemaer og fargevalg. 

Til alle andre husfarger vil det nesten alltid passe med en sort ytterdør, og stilen på huset vil avgjøre om man bør gå for en klassisk eller moderne modell. Tenk også på at inngangsdøren skal stå i stil med vinduer, eventuelle andre dører og kanskje en garasjeport.

Svart hyttedør

Hytta fortjener også en ytterdør som passer stilen og omgivelsene. Mange hytter kler ofte en svart ytterdør, som naturlig passer inn i omgivelsene og strammer opp inntrykket. Husk også her på hvilken himmelretning døren er plassert, slik at du unngår for sterk soloppvarming. 

Svart dørhåndtak som matcher

Ekstra lekkert blir det om man kombinerer den svarte døren med et dørhåndtak i svart utførelse. Det finnes flere modeller og nå får du også sylinder og langskilt i svart for en komplett løsning.

Test svart ytterdør

Prøv selv og bruk vårt designverktøy for å se hvordan ytterdøren passer til ulike hustyper, eller test vår APP der du kan prøve ulike dører på ditt eget hus eller hytte.