Main Media

Black is the new white - også for dører

I en periode skulle alt være hvitt. Hvite vegger, hvitt kjøkken, hvite møbler og hvite dører. Men nå ser vi at stadig flere velger svarte dører – både innerdører og ytterdører, slik vi også har sett trenden innen møbler og kjøkken.

I Skandinavia liker vi en lys, romantisk eller minimalistisk boliginnredning som avspeiler det nordiske. Vi bruker møbler og design til å uttrykke vår personlige stil, og det kommer nå også til uttrykk i vårt valg av dører, som også er blitt et viktig innredningselement.

DØREN UNDERSTREKER INNGANGSPARTIET

Valg av svart dør vil, på mange måter understreke inngangspartiet sterkere enn de fleste andre farger; en klassisk svart dør tilfører tyngde og eleganse, mens en moderne svart dør gjør inngangspartiet barskere og renere. Tenk på f.eks. eldre murbygninger i London med digre, klassiske svartmalte dører. Det gir et imponerende inntrykk – slik som Downing Street nummer 10, statsministerboligen i England – Londons mest berømte dør.

De som velger en svart ytterdør kommuniserer noe til omgivelsene. En svart dør kan signalisere styrke, autoritet, makt og mystikk. Mange har fulgt trenden og valgt grå ytterdør de siste årene, men ofte kan svart være et modigere og riktigere valg, og egner seg like godt til et 70-talls hus som et moderne bygg. Om man synes helt svart blir litt hardt, kan man godt vurdere "nesten-sort". Det er mer markant enn mørkgrå, men samtidig en liten tanke mykere enn helt sort.

VERDT Å TENKE PÅ MED SVART YTTERDØR

Man skal tenke seg godt om før man setter en svart dør slik at den er vendt direkte mot solen i sør eller sør-vest, fordi alle mørke dører blir veldig varme. Det er også vel anvendt tid å sette av en liten halvtime til å vokse døren 1-2 ganger i året. Da holdes overflaten beskyttet mot vær og vind, og man forebygger krakeleringer og matthet.

Svarte dører medvirker også til å gjøre boligen mer eksklusiv. Hvite dører kan gå i ett med veggene, svarte står ut og skaper karakter. Men i motsetning til en mer vovet farge som grønn eller blå, blir svart ikke umoderne, og passer godt til alle husfarger. Det er derfor et sikkert valg som man ikke kommer til å angre. Hvis man velger svarte dører overalt i huset er det også med på å skape en rød tråd – både inne og ute.

SVARTE INNERDØRER SOM INNREDNINGSELEMENT

Ved å velge svarte innerdører skaper man en helt annen opplevelse av rommet. Den svarte fargen signaliserer en utgang eller oppdeling av rommet og blir ekstra flott om den får stå som en kontrast mot hvite, grå eller duse pasteller på veggene.

Svarte dører finnes i alle stilarter fra klassiske glassdører til slette, moderne overflater. Ekstra flott effekt får du når du velger svartbeiset eik, som skaper mer liv i overflaten samtidig som en beiset overflate er mindre utsatt for fingermerker.

GLEM IKKE KARM OG GERIKTER

Hvis man gjerne vil fullføre uttrykket, kan det være en god idé med en svart karm – det er prikken over i’en, og kanskje også svarte gerikter for å ramme det hele inn.