Main Media

Slik får du en stemningsfull juledør

Design Lys Smart

Ytterdøren er husets ansikt, gjestens første møte med ditt hjem og den som ønsker velkommen. Vi liker å pynte ytterdøren vår til jul for å skape den gode julestemningen og glede både oss selv og andre. Vi har spurt en interiørekspert om å dele sine beste tips for å dekorere en riktig flott juledør som står i stil med ulike dørdesign.

Ingenting er så hyggelig som å komme hjem til en hyggelig pyntet juledør som er opplyst i november- og desember-mørket. Vi gav derfor Elisabeth Halbjørhus oppdraget med å pynte fire Swedoor ytterdører i ulike stiler og farger for å kunne gi dere noen gode tips og råd. Elisabeth er kjent som @PureElisabeth_ på Instagram og har over flere år blitt kjent som både interiørblogger, influenser og boligstylist.

- Jeg elsker julen! Julen har alltid vært helt spesiell for meg og det er på en måte vinterens høydepunkt. Ikke selve julaften nødvendigvis, men førjulstiden. Det er oppbyggingen til jula med pynting og forberedelser jeg liker best, forteller Elisabeth.

“Å pynte juledører er spesielt koselig. Inngangspartiet blir på mange måter førsteinntrykket man gir når noen kommer på besøk. Det skal være varmt, innbydende og stemningsfullt - nesten litt magisk! ”

Elisabeth Halbjørhus | Interiørblogger, influenser og boligstylist.

Vi har ytterdører for enhver stil, farge og smak som rangerer fra de klassiske til svært moderne, minimalistiske og noen ganger svært fargerike varianter. Det viktigste når du skal velge en ny ytterdør er at den passer til huset, som er tilfellet med disse fire utvalgte ytterdørene.

Elisabeth har valgt ut fire veldig forskjellige ytterdører fra Swedoor som hun har stylet for oss. Her deler hun sine beste råd for en julestyling som står i stil til døren, slik at man får den juledøren man ønsker seg.

God planlegging gir bedre gjennomført stil

Ytterdørene vi har bedt Elisabeth pynte har fire ulike uttrykk; en klassisk grå dobbeltdør med glass, en moderne knalloransje dør, en moderne mørk dør med innfelt glass og stramme linjer og en hvit klassisk glassdør. Oppdraget tok hun på strak arm.

- Ønsker man en gjennomført stil og et godt resultat må man legge inn litt tid til planlegging, forteller hun.

Elisabeth anbefaler å lage såkalte «mood board» i forkant hvor du henter inspirasjon fra magasiner, Pinterest eller Instagram. Her kan du søke på den stilen du ønsker deg og legge en plan for hva du vil ha selv. Ta utgangspunkt i stil, design og farge på ytterdør og hus.

- Når du har laget et mood board har du en totaloversikt over det du ønsker deg, og da er det enklere å sette det hele sammen. Da har du bestemt deg for de elementene og fargene du ønsker, slik at du kan utforme den stilen du ønsker deg, sier hun.

- Uansett hvilken type dør du har er det lurt å tenke på en materialmiks hvor man trekker inn naturlige elementer, og spesielt grønne barnåler som hører julen til og som passer til absolutt alle typer dører – uansett farge, stil eller størrelse, forteller Elisabeth.  

Et generelt tips når man skal pynte juledøren er å benytte seg av det såkalte trekantprinsippet. Det vil si at man har et høyt element på midten, gjerne midt på døren, også har man lavere elementer på sidene, gjerne på gulvet eller trappen ved siden av døren. Det vil gi et veldig harmonisk uttrykk estetisk sett.

Men før man starter anbefaler hun å rydde bort alt som står rundt døren fra før, slik at man starter med helt blanke ark.

Den klassiske døren med sterke kontraster

De mer klassiske dørene gir inspirasjon til tradisjonell pynt. En av dørene Elisabeth pyntet er en grå Swedoor Classic Debussy pardør. De flotte dørene er inspirert av en stil fra 1900-tallet som passer utmerket på det gamle hvite huset. Her er det mye historie som det må tas hensyn til for å få det riktige helhetsinntrykket.

- Dette er en klassisk dobbeltdør med stramme elementer som kjører på med mørke farger i stor kontrast til de hvite husveggene og det sorte rekkverket i smijern, forklarer Elisabeth.

- Her har jeg hatt en visjon om å lage en skandinavisk stil hvor jeg trekker inn gamle elementer som treski, kjelke og gamle melkespann blant annet. Samtidig er det viktig å få med naturen og det grønne for å få inn det organiske for å skape en lun og god atmosfære, sier hun.

En stor dobbeltdør krever også litt mer pynt enn en mindre dør. Elisabeth har derfor valgt en kombinasjon av små furutrær og granbar, samt noe edelgran for å få litt ulike nyanser i grønnfargene. Det brukes til å pynte både på trappetrinnene og på kjelken som står oppetter veggen.

- I tillegg så må man få inn levende lys i lykter der man kan fordi det setter den ekstra gode stemningen før julen, forteller hun.

Den oransje, moderne døren

Fargerike dører skiller seg allerede ut og krever en viss fargekoordinasjon for å oppnå en harmoni som gir den rette julestemningen. Døren Elisabeth skal pynte er en knalloransje, moderne Swedoor Character Pulse ytterdør som er fri for skjøter og med skjulte hengsler som understreker dørens rene linjer. Dette smykket av en dør sitter på et sort minimalistisk hus.

- Enkelte farger kan være mer utfordrende å kombinere med tradisjonelle julefarger, og da må man være litt ekstra kreativ. Men fargede ytterdører er dekorative i seg selv og trenger egentlig ikke mer enn en stor og fyldig krans som topper stilen og komplementerer fargen på døren.

- For denne ytterdøren har jeg valgt å bruke elementer som trekker inn de samme oransje fargenyansene som jeg har funnet iblant annet i gamle leirkrukker, appelsin, og noen gresskar, men også i den varme tonen i treverket, forklarer hun.

Det gjennomgående juleelementet på alle dørene er på plass; bruk av gran og furu for å få inn det grønne og organiske. Men på denne døren har hun også valgt å bruke grener fra thujahekken for å få et spill i forskjellige grønntoner.

- Thuja er noe mange har i hagen og er flott å bruke til julepynting. I dette tilfellet har jeg valgt den fordi thuja har en litt mer gylden farge som da vil ta opp den fine fargen på døren, sier hun.

Selv om det er veldig flott med en stor krans på døren, skal man være ytterst forsiktig med å perforere dørens konstruksjon med spiker eller skruer. Dette fordi det da øker risikoen for inntrenging av fukt. Men Elisabeth hadde et veldig smart triks for å unngå dette.

- Et godt råd når du skal henge opp en krans på døren er å feste et langt bånd til den som du henger over toppen av døren og fester med tape på innsiden. På den måten slipper du å lage spikerhull i døren (som kan gi problem med garantien). Men husk å velge en tape som er skånsom og ikke drar med seg malingen når tapen fjernes. Den beste måten er å feste båndet med en stift på toppen av døren. 

Den minimalistiske og mørke døren

Denne moderne Swedoor Character Beat ytterdøren med innfelt glass uten skjøter og synlige fester passer perfekt til den mørke og minimalistiske stilen på huset og resten av inngangspartiet.

- Det jeg ønsket å få frem her var en varm, god og lun julefølelse. Det har jeg løst ved at jeg har trukket frem en fargeskala som går i grønt og brunt. Derfor har jeg brukt masse grønne busker og trær, i tillegg til brunt treverk som gir en fin kontrast til det røffe betongdekket, sier hun.

En annen måte å bryte det rette og stramme minimalistiske uttrykket på, er å trekke inn mer organiske og runde former.

- Ved å trekke inn levende materialer som trekasser, vedkubber og flettede runde kurver bidrar dette til å gi et mykere og mer avslappet uttrykk.

Belysning er en viktig del og bidrar til å lyse opp de mørke dagene og kvelden vi har frem til jul. Lys varmer og gir en god og innbydende stemning rundt døren. Rundt denne døren har hun lys både på en liten granbusk i front, en girlander på veggen og levende lys i lykter.

- Nisser er jo tradisjonelt sett en viktig del av julen. Det er ikke alltid det passer inn som en del av dekoren, men i dette tilfellet - hvor vi har et såpass minimalistisk og stramt hus – så har jeg tatt med et par grønne rampenisser, sier Elisabeth.

- Jeg har valgt en relativt enkel, men vakker krans til denne døren. Jeg har valgt å bruke eukalyptus i kransen som tar opp det minimalistiske i huset og bidrar til å gi et mer nordisk og lekent uttrykk.

Elisabeth har valgt å dekorere hele betongdekket foran denne døren. Er man heldig, og har god plass som her, anbefaler hun å bruke de lave elementene foran og trekke de høyere opp bak mot husveggen. På denne måten får man en fin dybdeeffekt.

Den klassiske gårdsdøren i skogen

Den siste ytterdøren som Elisabeth har dekorert sitter på et klassisk gårdshus omringet av skog. Det er en hvit Swedoor Classic Debussy ytterdør som er inspirert av klassisk arkitektur fra tidlig 1900-tall og passer perfekt til det gamle huset.

Det historiske uttrykket er kombinert med en moderne konstruksjon som har solide glasslister uten skjøter og spiker, noe som understreker dørens vakre utseende og gir økt sikkerhet mot innbruddsforsøk. 

- For denne type vakre dører så syns jeg det passer med klassisk julepynt, når man får inn det nordiske preget, samtidig som vi kan trekke inn gamle vintage elementer. Elementer som en gammel stige, gamle lykter med julefølelse, masse levende lys og granbar, sier Elisabeth.

Et godt tips er å bruke det du har tilgjengelig. Gå ut i naturen og plukk med deg granbar og kvister som kan brukes, og ta en titt i gamle låver og kjellere, eller bruktbutikker for å finne disse gamle gjenstandene som skaper stilen.

- Dette inngangspartiet er trangt med mange vinkler som gjør at jeg ikke kan bruke for mye pynt, og jeg må plassere det på ulike høyder. Her bruker jeg igjen prinsippet om lave ting i front og pynter i høyden nær veggen.

Elisabeth har plassert lyktene oppover i trappetrinnene som leder inn til døren. Dette kombineres med den gamle stigen som er dekorert med granbar, gamle sylteglass med kubbelys og et par gamle skøyter. På denne måten bryter man av det hvite hjørnet på huset av og skaper den nostalgiske følelsen hele veien inn mot inngangsdøren.

Juledør med personlig preg

Her er noen av tipsene til Elisabeth oppsummert:

  • Planlegg godt og lag et mood board med ønskede elementer for din stil
  • Har du farget dør, velg farger på pynt som går i samme fargenyanse
  • Er det et stramt, minimalistisk design, bruk organiske materialer av tre og runde former for å få et mykere uttrykk
  • Start med blanke ark: Rydd bort alt som står rundt ytterdøren før du starter pyntingen
  • Bruk trekantprinsippet: Et høyt element på midten, som en krans på døren, og lavere elementer på sidene
  • Bruk mye grønt og gjerne en kombinasjon av flere typer som gran, furu, edelgran, eukalyptus og thuja
  • Vi trenger mye lys i mørketiden – lykter, lyslenker, girlandere - all slags lys er med på å sette stemningen
  • Bruk et langt bånd eller tråd til å feste kransen på døren. Båndet går over døren og festes med en stift på toppen av døren.

Vi i Swedoor håper at dette kan inspirere flere til å pynte tidenes juledør, og hvis dere gjør det vil vi gjerne se de fine dørene deres. Tagg oss gjerne med #Swedoor, så vi får gleden av å se flere flotte dører frem til jul!

Trenger du inspirasjon til ny ytterdør kan du ta en titt på Swedoor kjøpsguide for ytterdører eller ta en titt på vårt omfattende utvalg med ytterdører i alle stiler.