Main Media

Slik gjør du det vanskelig for innbruddstyven i julen

Sikkerhet

Få ting er verre enn å komme hjem fra juleferie og oppdage at du har hatt uvedkommende på besøk, mens du har vært borte. Heldigvis finnes noen enkle grep du kan ta for å gjøre det vanskeligere for innbruddstyven å velge ditt hus denne julen.

Den mørke årstiden gjør det lettere for innbruddstyvene å se at huset står tomt, spesielt når det er mørkt i flere dager. Statistikk viser at julen er høytid for innbrudd, siden tyvene vet at mange er bortreist i julen. I tillegg er huset fullt av flotte, nye produkter, som eksempelvis PCer, TVer og smykker – alt lett omsettelige varer.

SE PÅ DIN BOLIG MED TYVENS ØYNE

Det første innbruddstyven vurderer før et innbrudd, er risikoen for å bli oppdaget. Innbruddstyver velger sjelden å knuse glasset i et vindu eller en dør for å komme seg inn i ditt hjem, siden dette enkelt kan tiltrekke seg oppmerksomhet. Tyvene velger helst andre metoder for å komme inn, samt ser etter en god fluktvei – helst via ytterdøren. Statistikk viser at det er terrassedører eller bi-innganger med lite eller ingen innsyn, som er innbruddstyvens favoritt – her får tyven jobbe mer i fred med å ta seg inn. Sørg derfor for å ha ytterdør og terrassedør som kan låses med nøkkel som du tar bort før du reiser.

SLIK KAN DU FOREBYGGE INNBRUDD HOS DEG I JULEN: 

  1. Sikre boligens svake punkter - dører og vinduer bør ha lås av god kvalitet (FG-godkjent) – også terrassedøren. Sikringsbeslag reduserer risikoen ytterligere. Tyver kan bruke brekkjern for å bøye dørkarmen ut slik at låsen glipper fra karmen om døren ikke har sikre hengsler som er skikkelig montert. Hengslene bør være innbruddsforsterkede, helst med bakkantsikring, og har døren glassåpning bør det være montert sånn at man ikke enkelt kan fjerne glasskantlister og løfte ut glasset.
  2. Sjekk at alle dører og vinduer er låst og lukket - ikke trekk for gardinene.
  3. Allier deg med naboen – be en nabo ta inn posten og bruke søppelkassen din. På denne måten ser det ut som du er hjemme. Informer alltid gode naboer om at du er bortreist i julen, slik at de kan følge med.
  4. Ikke la julegavene og emballasjen ligge synlig – rydd unna verdisaker, men la gjerne kaffekoppen stå på bordet.
  5. Ikke hjelp innbruddstyven - lås bod og garasje. Sørg for at eventuell stige er låst fast og at verktøy og redskaper ikke ligger fremme.
  6. Vurder alarm – det kan få innbruddstyven til å velge et annet hus.
  7. Be gjerne naboen parkere hos deg, og snør det, så hør om noen kan måke hos deg og lage fotspor.
  8. La lys stå på – gjerne kombinert med en tidsbryter, og bytt gjerne ut alle lyskilder ute med lyspærer som automatisk tennes når det blir mørkt.
  9. Dekk bordet klart for fest – det vil gjøre tyven usikker på om du er i nærheten.
  10. Tenk på hva du legger ut på sosiale medier – du trenger ikke fortelle at huset står tomt.

Husk å tilby din hjelp til naboen om det er du som feirer julen hjemme.

Vi ønsker alle våre lesere en innbruddsfri og fredelig jul!