Main Media

3 tips: Slik gjør du ditt hjem mer miljøvennlig

Eco

De fleste nordmenn vil gjerne leve mer miljøvennlig. Men hvor skal man starte? Vi gir deg her tre tips til hvordan du kan gjøre ditt hjem grønnere.

Du kan gjøre ditt hjem mer energi- og miljøvennlig på mange områder. Med kun få endringer i hverdagen kan du enkelt og raskt bli mer miljøvennlig til gavn for din familie, din økonomi og klimaet.

1. VELG RIKTIG MATERIALE

Byggebransjen har gjennom de senere år hatt større fokus på bæredyktighet. Det gjelder ikke bare store byggeprosjekter - men også i de norske hjem, hvor flere velger å energioptimere og ta hensyn til miljøet.

Ditt valg av ytterdør er en lett vei til å spare energi og bidra til å gjøre en innsats for klimaet. Moderne ytterdører er spesielt designet for å kutte ned på varmeutslippet og medvirker dermed til å senke kravet til oppvarmingen innendørs. I tillegg har Swedoor lansert et nytt bæredyktig alternativ ECO, som kan fås som tilvalg til alle våre ytterdører. På samme måte som du velger økologiske matvarer, kan du nå velge ECO som tilvalg til ytterdøren, hvis du ønsker å gjøre en ekstra innsats for miljøet.

2. SJEKK ISOLERINGEN

Hvis du vil være mer miljøvennlig, handler det i stor grad om å effektivisere ditt varmeforbruk så mye som mulig. Bor du i et eldre hus? Da kan du muligens ha fordel av å få etterisolert boligen. Isoleringsevnen har nemlig stor innflytelse på husets energieffektivitet og miljøvennlighet. Her er det først og fremst viktig at dører og vinduer har gode isoleringsegenskaper, som kan medvirke til et lavere energiforbruk, samt et bedre inneklima.

ECO inneholder en ny type isolasjon, som reduserer raske endringer i hjemmets temperatur med 3 lag isolérglass, samt et 77 mm tykt dørblad for maksimal isoleringsevne. Du behøver derfor ikke være redd for kalde føtter eller en overopphetet el-regning om du velger en energivennlig dør.

Bare rolig…

Du behøver ikke gå på kompromiss med hjemmets design når du velger en miljøvennlig dør. ECO inngår som en del av det eksisterende designutvalget i serien ADVANCE-LINE, og derfor kan du velge den døren som passer huset aller best.

3. SE ETTER MILJØMERKING

Tre er ikke bare tre, og derfor er det innført ulike miljømerkinger og sertifiseringer, som kan hjelpe deg når du skal kjøpe ny benkeplate, nye hagemøbler eller en ny dør av tre. Men hva betyr de, og hvordan skal du orientere deg i jungelen av merkinger?

De to miljømerkinger som benyttes mest på treprodukter er FSC og PEFC. Kort betyr disse merkingene at råvarene er bærekraftige, slik at verken naturen eller klimaet har tatt skade. De garanterer også, at mennesker, som feller og arbeider med treet, arbeider under sikre forhold.

Men det finnes også et antall andre miljømerkinger, som hver og en fokuserer på sitt område, og som kan hjelpe deg å finne de mest bærekraftige treproduktene. Her har du en oversikt over de mest vanlige miljømerkingene som du finner på ulike treprodukter innen byggevare.

FSC finnes på et stort antall treprodukter, fra hagemøbler til papir. FSC garanterer at skogene drives bærekraftig, og at det ikke felles mer trær en at det rekker å vokse opp nye. Det er også en garanti for at de menneskene som jobber i skogen får utdannelse, sikkerhetsutstyr og riktige lønnsbetingelser.

Svanen garanterer for at varen er blant de beste når det gjelder miljø. Det garanterer at kvaliteten er høy og at man tar hensyn til din helse. Svanen setter grenser for utslipp av giftige stoffer og innhold av uønskede råvarer i produktene. Svanen er ikke bare begrenset til tre, og det kan også finnes på for eksempel elektronikk.

PEFC benyttes både til tre- og papirprodukter. PEFC brukes av skogeiere som vil tillate produksjonsselskaper å vise konsumenten at treet kommer fra en bæredyktig skog. PEFC er en garanti for at det er tatt hensyn til miljøet og at intet ulovlig har forekommet ved produksjon av treproduktene.

Les mer om bærekraftige dører fra Swedoor.

Hva gjør du for å være mer miljøvennlig i din hverdag?