Main Media

5 steg ved kjøp av nye innerdører

Design Smart

Å kjøpe nye innerdører er ingen enkel sak. Dørene har blitt moderne, har fått signalverdi og har dermed blitt et bevisst element i boliginnredningen. Å bytte innerdører er ofte en jobb som overlates til snekkere og andre fagfolk. Her kommer noen tips som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien når du skal gå til innkjøp av nye innerdører.

1 AVKLAR BEHOV – HVA TRENGER DU?

Å velge riktig type innerdør kan ofte være utfordrende og frustrerende. Hvilke faktorer skal vektlegges når man skal velge riktig innerdør? Vår første anbefaling er å vite hva slags type innerdør du ønsker. Ønsker du en dør i tre, med glass, moderne, pardører eller kanskje en skyvedør? Er det mer gulvplass som er behovet? Da kan eksempelvis skyvedører være løsningen.

For mange barnefamilier med mange medlemmer i samme hus, er støy oftest en faktor. Aktiviteter som forbindes med støy og som oftest forekommer i en voksende familie strekker seg fra musikkøving til tenåringer som slenger med dørene.

Løsningen for å redusere den økte støyen kan være å sette inn innerdører som er støydempende for husets innemiljø. Ifølge Nasjonal Folkehelseinstitutt kan støy virke negativt på trivsel, prestasjonsevne, søvn, kommunikasjon og sosial atferd. Viktigheten av å ha dører med støydempende egenskaper vil derfor ha en positiv effekt for familiens velvære og husfred.

Hvilke egenskaper og stil dørene skal ha bør defineres før neste steg tas.

2 KOSTNAD – KJØP DØRER SOM PASSER DIN LOMMEBOK

Når du nå har valgt hva slags egenskaper du ser etter til en innerdør, må du finne ut hvor mye du ønsker å bruke. Hva strekker lommeboken til? Prisforskjellene på dører varierer fra et par hundrelapper til flere tusen. De rimeligste dørene har gjerne begrensede funksjoner sammenlignet med dører som oppfyller flere egenskaper, men krever mer av din lommebok.

Å kjøpe en innerdør av god kvalitet er en investering. Kvalitetsdører varer lenge, er mer støyreduserende og har en bedre overflate.

“Å bytte innerdører er ofte meget enkelt - gi hjemmet ditt en ansiktløfting.”

3 GJØR MÅL – VÆR PRESIS!

Huskeregel nr. 1 er at du MÅ VÆRE PRESIS i dine målinger. Slurv resulterer i at du kjøper feil dør og må ta den lange veien tilbake til forhandleren. Husk at det er karmyttermålet, altså hullet i veggen du bør måle for å få rett mål på dør og karm.

Tips og informasjon om å gjøre presise mål finner du i vår guide.

4 STIL OG DESIGN – FARGER ER TRENDY!

I mange hjem blir døren sett på som et møbel eller en viktig innredningsdetalj. Valg av riktig innerdør gir en flott helhet på det totale interiørinntrykket. Velger man en farget dør gir dette en kontrast, da mange skandinaviske hjem ofte domineres av den tradisjonelle hvite døren. Lek gjerne med tanken om å ha innerdører i en annen farge enn den tradisjonelle hvite døren. Kontraster gir ofte en god effekt på atmosfæren. Tendensene i skandinaviske hjem er at flere har blitt modigere i sine fargevalg ved å velge dører som skiller seg ut fra de vanlige dørfargene.

Eller kanskje du ønsker at innerdørene skal matche skapdørene på kjøkkenet, garderoben eller det flotte gulvet. Dører finnes også i flere flott finerte utførelser som eik, valnøtt, hvitpigmentert eik og sort eik.

5 READY, SET, GO!

Når behovsavklaringen, valg av stil, definert budsjett og presise mål er gjort, er neste steg å besøke en forhandler. Hos forhandleren er det også mulig å få hjelp og svar på ytterligere spørsmål du skulle ha rundt valget av dine nye innerdører og montering av disse.

Lykke til!