Main Media

4 ting du sikkert ikke vet om dørkarmer

Design Lyd Smart

Hvis du – som mange andre – tror at dørkarmen bare er en enkel treramme i veggen, som holder døren med et par hengsler, så må du tro om igjen. Dørkarmen spiller nemlig en viktig rolle for selve døren og dens funksjoner. Man kan si at dørkarmen på en måte bærer døren, og derfor er det ikke likegyldig hvilken type karm du velger å montere din dør i. Rammer du inn din nye dør med en lekker matchende karm, skaper du en flott helhet.

Du kan velge mellom helt enkle, ubehandlede standardkarmer til mer avanserte kvistfrie karmer. Uansett hva du velger, har alle innerdørskarmer justerbare snap-in hengsler, slik at du raskt og enkelt monterer døren.

Om man er på utkikk etter spesielle funksjoner i døren, så skal man tenke i helhetsløsninger med både dør og karm som én pakke. Velger man en massiv dør i eik eller malt overflate blir helheten svært flott med karm og gerikter i samme materiale eller farge.

HUSKELISTE VED VALG AV DØRKARMER

1. Gerikter og dørkarm er ikke det samme

Listene som rammer inn døren enten med blanke, glatte overflater eller klassiske profiler, omtales ofte som dørkarmen. Men disse listene har ikke noe med dørkarmen å gjøre - de kalles gerikter og skjuler overgangen mellom veggen og dørkarmen. Dørkarmen sitter nemlig inne i veggen, og dens viktigste funksjon er å bære døren og bidra til at døren fungerer som den skal.

2. Karmen fanger opp støy

Er du på jakt etter dører som demper lyd mellom rommene, skal du naturligvis velge støydempende dører. Men glem ikke å se etter en støydempende karm også. Støy tar seg lett gjennom sprekker, og derfor bør du supplere dine dører med en karm med dempelist, slik at dør og karm holder støyen ute.

3. Skjeve vegger? Prøv en fleksibel karm

Et eldre hus med mange år på baken har en unik sjarm, som mange boligkjøpere faller for. Men med sjarmen kommer også de små finurligheter som ofte skaper problemer i renoveringsprosjekter. Kanskje er det høydeforskjell på gulvene, eller døråpningene har ulike mål - det kan løses med ”fleksible karmer”, som kan tilpasses veggtykkelsen og utlikne eventuelle skjeve vinkler.

4. Vær oppmerksom på kvister

Før du kjøper nye karmer, så overvei om det ikke kan betale seg å investere i kvistfrie karmer og gerikter. Med tiden vil kvister nemlig bli synlige, med en kjedelig gul flekk der hvor malingen før dekket over kvisten. På sikt kan det nemlig bli en dyr fornøyelse hvis karmene må males om, eller skifte ut igjen pga. de stygge flekkene, som bryter dørenes flotte, estetiske look.

“Velger man en massiv dør i eik eller malt overflate blir helheten svært flott med karm i samme materiale eller farge.”