Main Media

Storm og vann krever ytterdør av høy kvalitet

Isolering

På en øy i Moskenes kommune i Lofoten ligger Sakrisøy rorbuer. Her skvulper havet under rorbuene hvor gjestene bor, og vannet er bare centimeter unna inngangsdørene når været står på som verst. Nå skal nye STORM ytterdører settes på prøve på dette ville og vakre stedet.

Michael Gylseth og familien har holdt til på Sakrisøy i fem generasjoner og nesten 200 år. Bygningsmassen består av flere rorbuer som står klare til å ta imot gjester, en restaurant, resepsjon og ikke minst bryggen som kobler alt sammen.

– Rorbuene her står på påler i havet. Så når det er storflo og storm, kommer vannet opp til bare 20-30 centimeter fra bygningene og dørene. I tillegg blir det mye sjøsprøyt inn på både vinduer og dører når det er mye vind. Det vi bruker av materialer og produkter for å renovere, må dermed tåle veldig mye, sier Michael Gylseth.

For å prøve å forklare hvordan været oppleves når vind og nedbør står på, forteller Michael at takrenner ikke har noe for seg på Sakrisøy. Vannet kommer vannrett inn og treffer alt. Hvis du våger deg ut på brygga, må du stå med ryggen til været, om du i det hele tatt klarer å stå. Toppen av Sakrisøy har det treffende møtet Stormhaugen.

– Til tross for det kraftige været opplever vi sjelden skader på tak og konstruksjon. Alt er veldig solid bygd, og det er tydelig at forfedrene våre kjente været og havet og hvordan de skulle unngå at ting ble tatt av vind eller vann. På takene her ligger det skiferstein som vi akkurat har hatt av for vedlikehold, og for å få isolert bedre under dem. De har holdt taket tett i over hundre år og holder nok stand i hundre år til.

Det som er utfordringen med en bygningsmasse som ligger så utsatt til, er de ekstreme påkjenningene for eksempel vinduer og dører blir utsatt for. Der forteller Michael at de både må reparere og skifte ut raskere enn normalt.

– Vi har noen ytterdører som har stått i 15 år nå, men dette er typisk de som ikke er vendt ut mot havet. De som får været rett på, må gjerne byttes ut raskere. Vi satte inn noen dører i 2019, og de er allerede klar for utskifting. Det er så ekstremt. Treverket kan stå imot, men mekanismer som hengsler, skruer og så videre tåler ikke saltvannet. Derfor er vi veldig spente på disse nye ytterdørene fra Swedoor.

På Sakrisøy er det krav om at dører og vinduer følger byggeskikken, og dermed har et utseende som følger det som har vært der tidligere. Dørene som er levert til Sakrisøy er spesialbestilt, og akkurat den modellen som er vist på bildene er dermed ikke tilgjengelig i vårt ordinære sortiment men kan bestelles!

Den ultimate testen for ytterdøren STORM

Sakrisøy rorbuer har foreløpig installert tre nye ytterdører med tilvalget STORM. Disse dørene er utviklet for å motstå både sterk vind, drivregn, svingninger i temperatur, luftfuktighet – og ikke minst saltvann. I tillegg er den ekstra godt isolert, slik at varmen holder seg inne. Tilvalget kan fås til flere ulike design, og fargen kan du velge helt selv. På Sakrisøy måtte dørene være hvite og følge stilen på resten av dørene, slik at det blir mest mulig historisk riktig.

– Dette er solide dører. De er tykke og tunge, så man merker at dette er kvalitet. Akkurat nå har vi ikke fått testet hvordan de holder på varmen inne i buene, men noen av de dørene vi byttet ut var ikke helt tette, så jeg er sikker på at det vil påvirke behovet for oppvarming. I tillegg håper vi at hengsler og så videre holder bedre enn det vi har hatt før.

Michael er nøye på hvilke produkter de velger å sette inn i rorbuene.

– En ny ytterdør koster mye penger, men en god håndverker som kan montere den koster fort mer. Det er også et poeng for oss at det er minst mulig nedetid på rorbuene. Tid vi må bruke på reparasjon eller utskifting av noe, er tid vi ikke kan selge til de som ønsker å besøke oss. Derfor betaler vi heller ekstra for noe som har lang levetid og høy kvalitet, uten unntak. Derfor kommer vi nok til å velge STORM-dører også når vi videre skal bytte ut dører, avslutter Michael.

Les mer om tilvalget STORM her.

STORM-døren får også bryne seg på været på Averøy. Les mer om huset til Kjell Stian Brunes og familien som ligger i havgapet på Nord-Vestlandet her.