Main Media

Myretuen barnehage

Utdanning

Barnehagen har tatt utradisjonelle løsninger i bruk med blant annet gress på taket og dører i tre for å bringe naturen inn og skape harmoni i hverdagen.

Myretuen barnehage i Tørring i Danmark er ikke helt som andre barnehager, da natur, dyreliv og bærekraft har vært avgjørende i planleggingen. Tankesettet kommer blant annet til uttrykk i valget av furudører.

Barnehager preges ofte av fargerike interiører og dører som markerer overgangen til et nytt område eller rom i bygget. Men ikke i barnehagen Myretuen i Tørring, der de i stedet har valgt å bygge institusjonen rundt kjerneverdiene natur, dyreliv og bærekraft, noe som skaper en sammenheng mellom innemiljø og utemiljø:

- Det har vært veldig spennende å jobbe med Myretuen, siden det fra starten har vært en ambisjon om å forme en barnehage fra gjenvinning og naturlige materialer med minst mulig bearbeiding. Det er derfor brukt utradisjonelle løsninger, inkludert gress på taket og tredører for å bringe naturen i barnehøyde og skape harmoni i hverdagen, forklarer Vibeke Møller, prosjektleder i Arkitektfirmaet Frost Larsen A / S.

“Furu er et veldig godt og solid materiale som kan lede barnas tanker til trærne i skogen med kvister og et ubehandlet uttrykk. Dørene behandles med gjennomsiktig lakk for å ta hensyn til hverdagen til en institusjon der interiøret må være enkelt å rengjøre”

Vibeke Møller | Prosjektleder hos Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S

Dørene har som oppgave å binde rommene sammen og måtte også være i tråd med kjerneverdiene og kravene til blant annet god hygiene. Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S har jobbet med Swedoor for å finne de mest optimale løsningene:

- Furu er et veldig godt og solid materiale som kan føre barnas tanker til trærne i skogene med synlige kvister og et ubehandlet uttrykk. Dørene behandles med en gjennomsiktig lakk for å ta hensyn til hverdagen i en institusjon der interiøret må være enkelt å rengjøre, forklarer Vibeke Møller.

Totalt 16 furudørsett er levert til Myretuen. Alle karmer er montert uten lister for å oppnå et enkelt og minimalistisk utseende.

Dører med fokus på barnas sikkerhet

Sikkerhet er høyt på agendaen når man bygger nye institusjoner. Dette er ikke noe unntak i Myretuen, der klemfrie dører er valgt:

I barnehager er det ofte en risiko for at barna kan få fingrene i klem, og derfor er alle dører til Myretuen utstyrt med klembeskyttelse som oppfyller regelverkets krav. Dørene har en gummilist ved hengslene, som kan forhindre ulykker.

For å øke sikkerheten i barnehagen er nesten alle dørene med glassfelt. Glassdører er ofte å foretrekke i institusjoner for å skape en god oversikt for både barn og voksne, som kan følge med på det som skjer på den andre siden av døren. For Myretuen har vi blant annet levert dører med rundt glass nederst på dørbladet, slik at barna kan se inn i allrommet.

Myretuen var klar til å ta imot trundt 50 barn, som flyttet inn i november 2019.