Main Media

Har du også dørbildedilla?

Design

Ofte er det de fargesterke dørene som tiltrekker seg vår oppmerksomhet og får oss til å stoppe opp og ta frem kameraet. Likevel søker de fleste trygghet og tar et konservativt valg med hvite dører. Men vi ser nå en tendens mot at flere og flere velger en farge på døren – for å understreke arkitekturen, eller som et statement på hvem som bor i huset.

ER DU OGSÅ EN AV DEM SOM TAR BILDER AV FARGERIKE OG FLOTTE DØRER NÅR DU ER PÅ FERIE?

Du er ikke alene. Hva er det så med dører som fascinerer oss? Døren er symbolet på velkomst, og vi lar oss påvirke av en flott velkomst. Det er også spennende å tenke på hva som befinner seg bak døren. Dette fenomenet er ikke nytt – helt siden 1700-tallet har kunstnere malt dører og vinduer for å gjenskape datidens liv og samfunn. I nyere tid har fotografen Roy Colmer tatt mer enn 3000 dørbilder, som i dag finnes i New York Public Library. Dører har faktisk blitt et fenomen på Instagram og Pinterest, der du finner utallige «selfies» eller portretter av flotte dører og inngangspartier under #doortraits – kall det gjerne dørporno.

HVILKEN FARGE PASSER TIL HVA?

Når valget er hvit eller valgfri NCS S-kulør, blir det lett å velge det enkle, fordi valgene er så uendelig mange. Det finnes anbefalte og trygge farger, som har vært brukt i lang tid som rød, grønn, blå og gråtoner – og så finnes det tøffe moderne farger som knallgul eller oransje, som vi ser mer og mer av.

Et rødt hus kler selvfølgelig den hvite døren, men også varianter av blått står godt til rødt. Ytterdøren trenger ikke ha samme farge som vinduene, terrassedøren eller garasjeporten. Vis dine gjester hvor inngangen til huset er ved å markere ytterdøren i en kontrastfarge. Har du et gult hus er det flott med en ytterdør i dyp brun eller en trygg hvit. Et mørkt hus i blått, grått eller svart kler en fargesterk ytterdør i klar blå, oransje, rød eller gul.

GI HUSET PERSONLIGHET

Trenden i dag er at flere maler huset sitt i nøytrale farger som grått. Hva passer vel da bedre enn å sette farge på ytterdøren, slik at huset får sin personlighet. Valg av inngangsdør og farge på den er et valg du skal leve lenge med. Velg derfor design og farge etter hus og omgivelser, stil, husets alder, nabolag og vegetasjon. Ved å velge en kontrastfarge på døren gir den huset en personlighet.

UENDELIGE VALGMULIGHETER

Du kan velge blant de fleste farger, men noen begrensinger finnes, spesielt innen gule, røde, gulrøde og gulgrønne farger, så her bør du sjekke at fargen vil fungere og holde seg pen over tid. Enkelte farger lar seg for eksempel ikke lage som eksteriørmaling, og noen farger lar seg faktisk ikke brekke i maling. Likevel skal du nok kunne finne en farge som akkurat passer dine ønsker, for det finnes nesten 2000 farger å velge blant, så begrensningene er likevel er ganske få.

“Vi ser en tendens mot at flere og flere velger farge på døren – for å understreke arkitekturen, eller som et statement på hvem som bor i huset.”