Main Media

Unikt og innovativt sykehus i Narvik

I flere år har arbeidet med å bygge et helt nytt sykehus pågått i Narvik. I høst er det tid for å ta imot pasienter og de vil bli møtt av gjennomtenkte lokaler med vakre farger – samt kanskje en av verdens fineste utsikter!

Det nye sykehuset henger sammen med nye helsehuset, som en ekstra fløy. Sykehuset er statlig og helsehuset er kommunalt, men de ble slått sammen i byggeprosjektet for å utnytte synergien i å bygge i felleskap.

Totalt er prosjektet på over 26.000 kvadratmeter og det er entreprenøren Hent som står for byggingen, på oppdrag fra Narvik kommune. Vi snakket med Alexander Prytz, som er prosjektleder i Hent, og spurte ham hva han synes har blitt den beste delen av prosjektet.

“Jeg synes fargevalgene som er gjort er et flott eksempel på at sykehus ikke trenger å være hvite og kjedelige, sier Alexander. Samtidig synes han også at det føles godt at pasientene får en sånn vakker utsikt fra sykehusrommene sine.”

Alexander Prytz | Prosjektleder, Hent

Sykehuset vil dekke et lokalsykehusområde på omtrent 29.000 innbyggere i, og i tillegg tilby tjenester til Universitetssykehuset Nord-Norges totale opptaksområde på 190.000 innbyggere.

Sykehuset er hensynsfullt plassert på tomten og drar fordel av en terrengforskyvning, slik at sykehuset spiller sammen med omgivelsene i skala og orientering. Sykehuset legger seg opp mot det høye fjellet, er orientert mot utsikten og sikrer utgang for psykiatriske pasienter på bakkenivå.

Swedoor har levert over 1000 massivdører i laminat overflate med stålkarmer og nesten 100 ståldører til prosjektet. Noen dører er utstyrt med Vistamatic-glass, som med en vri kan justeres for å regulere innsynet i rommet. Mange dører har FOP-hengsler som gir et bredere åpningsmål, noe som forbedrer tilgjengeligheten mellom rom. Karmene i stål har i de fleste tilfeller en nedre del i rustfritt stål for å redusere den synlige slitasjen og dermed også behovet for oppussing.

Fakta

Prosjekt Universitetssykehuset i Nord Norge
Beliggenhet Furomoen, Narvik
Omfang 25 000 m²
Entreprenør Hent AS
Arkitekt Arkitema