Main Media

Valgte sorte dører for et sofistikert uttrykk i det unike huset

På St. Hanshaugen i Oslo står et nybygg som skiller seg ut fra omgivelsene. Mediene kaller det Darth Vader-huset. Inne skaper sorte dører, slipt betong og nakent treverk en rå kontrast.

Huset er omgitt av nasjonalromantiske sveitservillaer og teglsteinsbelagte murhus, typisk for bydelen. Geitmyrsveien 36 skiller seg ut som et fremtredende eksempel på moderne arkitektur som omfavner bærekraftighet og stil. Prosjektleder Guro Sollien Eriksrud forklarer deres tilnærming til dette unike byggeprosjektet:

“Vi ønsket å bygge mest mulig bærekraftig, med kortreiste og miljøvennlige materialer. I dette ligger også et ønske om å ikke bruke mer materialer enn nødvendig, for eksempel at vi ikke ville kle inn treverk med gips med mindre vi måtte av hensyn til brann eller andre krav.”

Guro Sollien Eriksrud | Prosjektleder

Dette viser en bevisst innsats for å minimere miljøfotavtrykket gjennom nøye utvalgte materialer. Eriksrud legger også vekt på byggets unike estetikk, som fremhever en spesiell kombinasjon av råmaterialer:

– Betongen mellom etasjene ble derfor slipt og pusset, framfor å for eksempel legge et lag med mikrosement eller tregulv oppå. Dessuten elsker vi synet av kombinasjonen tre og betong, forteller Eriksrud.

Skaper kontrast med sorte dører

Prosjektet viser en preferanse for naturlige og varige materialer, noe som fremgår av både farge og design. Særlig nevneverdig er bruken av sorte innerdører fra Swedoor, som tilfører en sterk kontrast og et sofistikert preg til byggets interiør. Massivdørene er i tillegg støydempende og brannsikre, slik en ofte finner i offentlige bygg.

– Vi ønsket et moderne uttrykk, men ville samtidig lage noe med så høy kvalitet på design og materialer at det varer veldig lenge. Vi ønsket naturlige farger og materialer, og synes de stilige sorte dørene utgjør en fin kontrast, påpeker Eriksrud.

Valgene reflekterer en dyptgående forståelse for hvordan arkitektur kan balansere funksjonalitet, bærekraft og estetisk appell, noe som gjør Geitmyrsveien 36 til et fascinerende studium for enhver med en interesse for arkitektur og interiør.