Main Media

Fra militær spisesal til unike sameier

Bolig

På Rindö utenfor Waxholm i Stockholms skjærgård merker man et historisk sus. Spor etter Vaxholms Kystartilleriregiment kan sees overalt med sine historiske brakkebygninger, som minner om tiden da Rindö var et viktig forsvarspunkt for Stockholm. Et av byggene er Marketenteriet, som ble bygget i 1909 og nå er omgjort til eksklusive og gjennomtenkte sameier.

Marketenteriets opprinnelige funksjon var en messe for underoffiserer og mannskaper, noe som betyr at utallige vernepliktige og befal opp gjennom årene har spist, danset og feiret høytider i husets saler og salonger. Karakteristisk for bygget, i tillegg til den fantastiske beliggenheten rett ved sjøen med milevis med utsikt, er høyt under taket, praktfulle trapper og enorme vinduer. Det er dette som gjør bygget så spesielt og det er lagt ned mye arbeid i å bevare mest mulig for å skape boliger med sjel og karakter.

Selskapet Vasallen AB er heleid av staten og har blant annet som oppgave å utvikle og foredle nedlagte forsvarseiendommer. På Rindö har Vasallen samarbeidet med entreprenørselskapet Åke Sundvall og arkitektfirmaet White arkitekter for i fellesskap å tegne og bygge om den gamle messen til moderne og attraktive sameieleiligheter.

Det er tydelig at det er brukt tid på detektivarbeid under oppussingen av denne unike eiendommen – det er søkt etter fotografier og originale tegninger, originalmaling og gamle tapeter er skrapt ut – alt i jakten på å pusse opp så tidsriktig som mulig. De har klart å beholde de praktfulle, originale vinduene og bevare gamle trapper. Men jakten på det originale utseendet må ikke gå utover moderne standarder, sikkerhet og bærekraftige valg – og her har Swedoor som leverandør av dører fått lov til å være kreative. Jeroen Kok er prosjektselger hos Swedoor og har levert tilbud og dører til prosjektet.

- Utfordringen i dette tilfellet var å tilby sikkerhetsdører med all den innovative funksjonaliteten og sikkerheten som vi kan tilby, samtidig som dørene skulle vært tidstypiske. Men vi fant den perfekte løsningen der vi valgte å tilby RC3-dører med limte speil på utsiden av dørene sammen med stålforsterkede trerammer. Disse passet perfekt og vi oppfylte sikkerhetskravene samtidig som vi kunne opprettholde den rette følelsen, sier Jeroen.

For å sikre at dørene passet til både trapperom og hall inne i hver leilighet, ble det valgt å gjøre både leilighetsdørene og karmene tofarget. De er varme okergule på utsiden og nøkterne hvite på innsiden. Inne i leilighetene har de valgt å montere massive dører som passer perfekt i deres klassiske design. Til alle innerdører var det krav om lydisolering, noe som ikke møtte problemer siden dørene er massive i sin konstruksjon og i tillegg supplert med karmer med tetningslister. Alle foringer og lister i leilighetene er penselmalt i samme farge som dørene og sammen gir de et både eksklusivt og påkostet inntrykk.

- Jeg syntes det var veldig gøy å kunne tilby litt mer spesielle og annerledes dører til dette prosjektet. Det føles veldig bra at vi har klart å få det til å se tidstypisk ut til tross for helt nye og moderne dører. Det har hele tiden vært uttalt fra kundens side at det er viktig at den historiske følelsen består og sluttresultatet ble veldig funksjonelt og fint synes jeg, avslutter Jeroen.

Marketenteriet er en av flere forsvarsbygninger på Rindö som har gjennomgått renovering, og området er svært populært. Det er stor pågang av familier som vil ha nærhet til både Stockholm, skjærgården og den landlige følelsen som Rindö byr på. Vi kan klart oppsummere prosjektet som vellykket og det er tydelig at kvalitet og fokus på detaljer utgjør en stor forskjell for resultatet!