Ledende på digitale dørløsninger takket være arkitektene

Swedoor er ikke bare ledende på fysiske dørløsninger, men også på digitale –
BIM-objektene våre er lastet ned over en halv million ganger de siste fem årene.


BIM står for Building Information Modeling, der uttrykket Building Information Management har blitt mer vanlig de siste årene. BIM er både et verktøy og en arbeidsprosess som byggebransjen vil se mye mer av i årene som kommer. Med BIM får man en kombinert 3D-modell og informasjonsdatabase om en bygning. 

– Digitaliseringen av byggebransjen går i rekordfart, og Swedoor ser at BIM har et enormt potensial i digitaliseringsprosessen. BIM-objektene til Swedoor er lastet ned over en halv million ganger de siste fem årene, sier Carl-Henrik Nyström, BIM-ansvarlig i Swedoor. 

En stor andel av nedlastningene er gjort av arkitekter – en gruppe som kan oppleve store fordeler ved å benytte seg av riktige BIM-objekter i sine modeller. 

   

Frigjør tid til kreativitet
I 2013 var det en gruppe arkitekter som fikk Swedoor til å innse at vi ønsket å være ledende på BIM-objekter for dører. Swedoor var da i dialog med noen arkitekter som var interessert i å vite hva Swedoor mente om BIM, og hvilke planer vi hadde for verktøyet fremover. 

– På den tiden visste vi ikke så mye om løsningen, men innså raskt at dette kom til å revolusjonere hvordan man jobber i byggebransjen. Bruken av BIM har skutt fart de siste tre årene, selv om det har eksistert i flere tiår allerede, sier Nyström. 

I dag bruker 96 prosent av arkitektene BIM i prosjekter, ifølge en undersøkelse Kantar TNS gjorde på oppdrag fra Arkitektbedriftene i 2017.  

Les også: Sim sala BIM! 

BIM sikrer god arbeidsflyt, og gjør at arkitektene kan jobbe mer effektivt. Slik unngår de å bruke mye tid på administrative oppgaver, og frigjør tid til å gjøre det de er best på: å skape bygninger og være kreative. 

– Tidligere hadde ikke tegninger eller 3D-modeller direkte kobling til virkeligheten. Det får man først når man bruker produktspesifikke objekter i BIM-modellene. Målet er at BIM-modellen skal fungere som en ubrutt informasjonskjede: en levende database som stadig oppdateres under hele livssyklusen til bygningen, sier Nyström. 

BIM senker kostnadene
Den levende databasen vil gi flere arkitekter og faggrupper tilgang til å jobbe i én BIM-modell samtidig – uansett hvilket land eller hvilken kommune de jobber fra. Dokumentet kan oppdateres løpende, og tilpasser endringer i mål og spesifikasjoner. BIM gjør det samtidig enkelt å presentere en 3D-modell av prosjektet for kunden, og modellen kan åpnes i mange programmer og på flere plattformer. 

– BIM gjør at kunden ser akkurat hvordan bygget blir og hva de betaler for. Samtidig er det mulig for arkitektene å teste og simulere dataen så nøyaktig at feil på byggeplassen reduseres. Der arkitektene tidligere brukte ting som bare symboliserer et bord eller en dør i tegningene, brukes desto mer riktige objekter i dag, sier Nyström. 

– Med en BIM-modell vet man akkurat hva bygningen skal inneholde. Det er for eksempel svært viktig i bygg som sykehus, der det er ekstremt viktig at man vet nøyaktig hvilke produkter som brukes i bygget og hvilke spesifikasjoner de har, legger han til.  

Digitaliseringen av byggebransjen vil være med på å senke kostnadene i bransjen. Feil, som at man har bestilt dører som ikke kan settes inn fordi man ikke så de riktige målene på tegningen fra arkitekten, koster mye å rette opp. Disse feilene kan enkelt unngås om det først bygges digitalt i BIM-modellen. 

– Vi ser både de økonomiske, tids- og miljømessige utfordringene med slike feil i byggebransjen, og ønsker å bidra til at bransjen jobber mer effektivt. Derfor ønsker vi en god dialog med arkitekter for å hele tiden forbedre BIM-objektene våre og møte behovene arkitektene har i sin arbeidshverdag, forklarer Nyström. 

Swedoor har i dag 600 produkter som tilbys som BIM-objekt i formatene REVIT og ArchiCAD. Se alle våre BIM-objekter her. 

 

På dette nettstedet brukes det informasjonskapsler for at du skal få en best mulig opplevelse. Hvis du godtar bruken av disse, klikker du ganske enkelt her for å fortsette. I motsatt fall kan du lese våre retningslinjer for informasjonskapsler her og lære hvordan du blokkerer eller deaktiverer informasjonskapsler. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at dette nettstedet ikke fungerer som det skal, og du vil kanskje ikke få tilgang til bestemte deler av det.