Main Media

På fabrikkbesøk i Forserum

I fjor fylte fabrikken vår i Forserum, Sverige, 100 år! Her forlater cirka 700 dører bygningen hver dag for å sluses videre ut i Skandinavia. Bli med på studiebesøk i et mildt sagt kreativt produksjonsmiljø!

Vi har to fabrikker i Sverige – en i Forserum i Småland og en i Åstorp i Skåne. I vår fabrikk i Forserum produserer vi hovedsakelig dører til prosjektmarkedet, for eksempel leiligheter, skoler, kontorer og sykehus.

 

Karmene til våre dører i standardmål bygges i maskiner, men så fort det kommer til spesialmål blir håndverket mer og mer tydelig. Det kan være vanlige dører som er veldig smale eller dører med uvanlige dimensjoner, og i slike produksjoner bygger vi hele dørkarmen for hånd. Sikkerhetsdører og lydklassifiserte dører forsterket med plate monteres også for hånd.

Ved siden av stasjonen hvor det produseres dører i spesialmål, har vi finérlageret. Her holder vi en konstant luftfuktighet på 55-65% året rundt slik at fineren ikke tørker ut. Hvert tre er unikt og gir fineren sine unike årringer.

 

Fineren kommer til oss som store, tynne plater og sorteres etter treslag. Under bearbeiding kuttes det i ulike deler etter klare instruksjoner fra arkitekter eller oppdragsgivere. Er det horisontal og vertikal finér som skal mønstermatches, teipes det sammen for dermed å lage riktig mønster.

Ved den såkalte "dørspesialen" produseres dører med pålimt dekor og dekorative lister. Arbeidet er basert på en mal eller en spesialtegning hvor hvert panel legges i riktig mønster og monteres på plass for hånd.

 

Dette er tidkrevende arbeid med høy detaljnivå. Det er egentlig ingen grenser for hvordan dørene kan se ut, da det er manuelt arbeid som gjør hver dør unik.

 

I Forserum lager vi både glasspartier og glassdører. På bildet under ser vi arbeid med innglassing av en dør - men med 75 års mellomrom! Vi må innrømme at bildet som har 75 år på nakken er fra vår fabrikk i Åstorp, men håndarbeidet er det samme.

 

Dørene som ikke er finert eller malt, innebærer også en håndspålegging som man sjelden tenker på. Dører i spesialmål spraymales for hånd og også her kan vi vise hvordan det så ut i 1949 da Oscar Klausen jobbet med stor presisjon i fabrikken i Åstorp. Bildet ved siden av viser det samme håndverket, men så er det Martin Forsberg som jobber i Forserum og metodisk maler produktene våre med spesialmål.

 

Før dørene sendes ut til kunden, passerer de flere stasjoner hvor de blir inspisert. Kanter trimmes, fresing kontrolleres og hengsler, sparkeplater, låser og dørkikkhull monteres. Malingen sjekkes også og er det ikke perfekt slipes overflaten av for hånd og får en ny runde med lakk!