Main Media

Ledende på digitale dørløsninger takket være arkitektene

Smart

Swedoor er ikke bare ledende på fysiske dørløsninger, men også på digitale – BIM-objektene våre er lastet ned over en halv million ganger de siste fem årene.

BIM står for Building Information Modeling, der uttrykket Building Information Management har blitt mer vanlig de siste årene. BIM er både et verktøy og en arbeidsprosess som byggebransjen vil se mye mer av i årene som kommer. Med BIM får man en kombinert 3D-modell og informasjonsdatabase om en bygning. 

En stor andel av nedlastningene er gjort av arkitekter – en gruppe som kan oppleve store fordeler ved å benytte seg av riktige BIM-objekter i sine modeller. 

“Digitaliseringen av byggebransjen går i rekordfart, og Swedoor ser at BIM har et enormt potensial i digitaliseringsprosessen. BIM-objektene til Swedoor er lastet ned over en halv million ganger de siste fem årene”

Carl-Henrik Nyström | BIM-ansvarlig i Swedoor

Frigjør tid til kreativitet

I 2013 var det en gruppe arkitekter som fikk oss til å innse at vi ønsket å være ledende på BIM-objekter for dører. Vi var da i dialog med noen arkitekter som var interessert i å vite hva Swedoor mente om BIM, og hvilke planer vi hadde for verktøyet fremover.

– På den tiden visste vi ikke så mye om løsningen, men innså raskt at dette kom til å revolusjonere hvordan man jobber i byggebransjen. Bruken av BIM har skutt fart de siste tre årene, selv om det har eksistert i flere tiår allerede, sier Nyström.

I dag bruker 96 prosent av arkitektene BIM i prosjekter, ifølge en undersøkelse Kantar TNS gjorde på oppdrag fra Arkitektbedriftene i 2017.  

BIM sikrer god arbeidsflyt, og gjør at arkitektene kan jobbe mer effektivt. Slik unngår de å bruke mye tid på administrative oppgaver, og frigjør tid til å gjøre det de er best på: å skape bygninger og være kreative.
 
– Tidligere hadde ikke tegninger eller 3D-modeller direkte kobling til virkeligheten. Det får man først når man bruker produktspesifikke objekter i BIM-modellene. Målet er at BIM-modellen skal fungere som en ubrutt informasjonskjede: en levende database som stadig oppdateres under hele livssyklusen til bygningen, sier Nyström.