Main Media

Portalen Lillestrøm

Bolig,Hotell,Kontor

Portalen Lillestrøm består av både næringslokaler, kontorbygg, leiligheter og hotell. Swedoor leverte 1900 innerdører til hele prosjektet med fokus på funksjon og leveranselogistikk.

Portalen Lillestrøm består av flere fremtidsrettede og energivennlige bygg på til sammen 50 000 m2. Disse huser både næringslokaler, et kontorbygg på ti etasjer, 144 leiligheter og et Scandic-hotell med 220 rom. Portalen er tegnet av LPO Arkitekter og bygget av Veidekke på oppdrag fra OBOS. Med en prislapp på 1,5 milliarder kroner, er dette det største enkeltprosjektet de noen gang har hatt. Portalen ble ferdigstilt høsten 2017, sentralt plassert rett ved siden av Lillestrøm stasjon – et av landets viktigste knutepunkter.

God pakkeløsning

Det sier seg selv at så mange kvadratmeter med bygg også krever mange dører. Til sammen ble det levert rundt 1900 innerdører fra Swedoor. 800 innerdører til boligdelen og 1100 massive lyd og brann-klassifiserte dører til resten av portalen.

– Da vi skulle velge dører til dette prosjektet var fokuset på pris, pakkeløsning og logistikk. Vi valgte derfor Swedoor som er kjent for sine kvalitetsdører. På grunn av størrelsen på prosjektet var det viktig for oss at Swedoor kunne levere det de skulle på riktig tid. Dette fungerte veldig bra, forteller Ove Bengtzon i Veidekke, prosjektleder for Portalen Lillestrøm.

Måtte dekke krav til brann- og lydisolering

Siden flere av dørene på Portalen skulle være lydisolerte og motstandsdyktige mot brann, valgte de å bruke Swedoors massivdører. Massivdører er vanlig å bruke på kontorer, skoler og offentlige bygg der det stilles høye krav til slitestyrken. De fleste av massivdørene på Portalen er brannisolert enten med brannklasse EI30 eller EI60, og lydisolert med 30dB, 35dB eller 40dB. Dette bidrar til et trygt og sikkert miljø på Portalen, i tillegg til et sunt og godt inneklima for både kontorarbeiderne og hotellgjestene. I hotellets fellesarealer har dørene stålkarmer og i resten av Portalen er det benyttet trekarmer. Stålkarmene er malt med en mattere finish enn det som er standard, for å få en finere ”look” og den samme glansen som de øvrige dørene med trekarm. Alle karmene ble også levert i fulldybde slik at de er like tykke som veggen og slipper utforing.

Som en ekstrafunksjon på dørene i fellesarealene i hotelldelen, ble det levert heve- og senketerskler som er innfelt i underkant av dørbladet fordi de ønsket det terskelfritt. Disse senkes ned når døren lukkes, hvilket gjør den helt tett og gir god lydreduksjon selv om døren ikke har terskel.

– Jeg synes løsningen med heve-og senketerskler var spesielt bra. Den gjorde det mye lettere for oss å tilfredsstille universell utforming med nivåfri adgang som sikrer god fremkommelighet for blant annet rullestolbrukere og personale med traller. Samtidig ivaretar det også brann og lyddemping, forteller Bengtzon.

Annerledes uttrykk med laminat

Dørene som er benyttet på Portalen-prosjektet er relativt ordinære designmessig, men på hotellet er det valgt et litt annerledes utrykk.

– Scandic ønsket at alle dørene skulle ha en overflate i laminat med tremønster for å få et finert utseende. Laminatbelegg gjør dørene veldig motstandsdyktige mot slitasje, slag og støt som hotelldører fort blir utsatt for med gjester som går ut og inn med store kofferter. I tillegg gjør laminatbelegget at dørene krever lite vedlikehold og er lettere å rengjøre, avslutter prosjektlederen Ove Bengtzon.

Fakta

Entreprenør

Veidekke

Beliggenhet

Lillestrøm

Projektets byggeperiode

September 2016-oktober 2017

Byggherre

OBOS

Dører

Massive brann- (Ei30) og lyddører (30 dB, 35 dB og 40 dB) med laminat overflate og trekarm (kontordelen)

 

Massive brann- (Ei30) og lyddører (30 dB, 35 dB og 40 dB) med laminat og malt overflate (næringslokalene, tilpasset etter leietagers ønske og behov)

 

Woods laminat fra Formica, laminat F5488 LNW (hotellet)

 

STABLE – massive malte entre- og innerdører (standardørene til leilighetene)

 

Compact 04N – massiv innerdør (tilvalg til leilighetene)