Main Media

Tips om dører til deg som skal kjøpe hus eller leilighet

Design Lyd Smart

Kanskje skal du snart flytte inn i en helt ny leilighet eller hus. Mange valg skal tas; alt fra kjøkkeninnredning til elektriske punkter. Midt oppi alle disse valgene finnes også mulighet til å velge andre dører enn standard.

HVA ER STANDARD VS HØY STANDARD? 

I de fleste boligprosjekter er det lette innerdører i glatt eller formpresset utgave som er definert som standard – dessverre også der prosjektet markedsføres som «høy standard». Det er i realiteten ingenting som heter standard når det gjelder dør, men ofte dreier dette seg altså om såkalte pappdører. Man kan i de fleste tilfeller velge å oppgradere fra lette dører til massive dører, men da må man være bevisst på hva tilvalgene består i.

HVA BETYR EGENTLIG HØY STANDARD I ET BOLIGPROSJEKT? 

Vi ser ofte at nye boliger markedsføres som «høy standard» og med vekt på kjøkkeninnredning, hvitevarer, parkett og fliser. Å kjøpe ny bolig med såkalt ”høy standard” betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, ifølge Sintef.no.

Dessverre ser vi ofte at boliger markedsføres med høy standard, men i det inngår ikke dørene. Det leveres såkalte pappdører, også kalt lette dører eller dører med kjerne av honeycomb. Boligkjøperne kan risikere å føle seg lurt i ettertid, da mange naturlig nok ikke kan så mye om dører, og forstår hva som ligger i de ulike begrepene.

GLATT, HVIT UTFØRELSE – HVA SKJULER SEG BAK? 

En dør er ikke bare en dør. En glatt, hvit dør kan i utgangspunktet være to helt ulike dører. På avstand vil de kunne oppleves likt, men hemmeligheten ligger inne i dørbladet og en bedre og mer rengjøringsvennlig overflate.

 • En lett dør har en kjerne i papp og fungerer godt til rom der støydemping ikke er så viktig.
 • Til rom som kjøkken, soverom, bad og stue er det viktigere å kunne stenge lyden ute/inne - velg da et dørsett med massiv konstruksjon og karm med dempelist.

“En glatt, hvit dør kan i utgangspunktet være to helt ulike dører. På avstand vil de kunne oppleves likt, men hemmeligheten ligger inne i dørbladet og en bedre og mer rengjøringsvennlig overflate.”

MÅ ALLE DØRENE I BOLIGEN VÆRE LIKE?

Ofte er det samme dør som er satt for hele huset/leiligheten, men hvorfor ikke bytte den tette døren mellom entréen og stuen med en glassdør?

 • Vurder lette dører og karmer uten demping i kjellerboder, rom som brukes sjeldent og der støydemping ikke er viktig.
 • Velg massive dører i kombinasjon med karm med dempelist i rom som soverom, bad, kjøkken og gang.
 • Er du riktig tøff -velg dør i en annen farge til barnerommet eller toalettet.
 • Hva med en dør som har integrert speil til badet eller walk in garderoben?
 • Det finnes til og med dører som har tavle – perfekt til kjøkkenet eller barnerommet.

DETTE BØR DU VITE OM DØRER

 • En formpresset dør ser «billigere» ut enn en speildør, som viser detaljer og sammenføyninger i rammeverket.
 • Finishen er bedre og mer rengjøringsvennlig på en massiv dør.
 • Valgmuligheter som materialer, farger og funksjoner er flere når du velger en massiv dør.
 • Støyreduksjon er vesentlig bedre med massiv dør med dempelist enn en lett dør med standard karm.
 • Du kjenner softclose-funksjonen fra kjøkkenskuffer, hvor det har vært ”standard” i mange år. Samme eksklusive fornemmelse finnes også til dører. Velg til SmartClose på dørene, så slipper du dører som smeller og klemte barnefingre.