Main Media

Slik reduserer du støyen hjemme

Lyd Smart

Blir du ofte irritert av volumet på naboens tv, eller sjeneres du av trafikkstøy? Her kommer 5 gode råd til hva du selv kan gjøre for å dempe ulike støykilder i ditt hjem. 

Vi kjenner nok alle følelsen av å skjære tenner i frustrasjon over irriterende støy. Med puten klemt sammen over ørene i de små timer irriterer vi oss over støy fra naboen eller fra tenåringens behov for sene snap-samtaler. Irriterende og forstyrrende lyder går oss lett på nervene, men heldigvis finnes det flere tiltak du kan gjøre for å redusere uhensiktsmessig støy.

Du kan selv gjøre flere ting for å redusere uhensiktsmessig støy.

Her er våre 5 beste råd for hvordan man kan komme støyen til livs.

1. START MED DØRENE

De innvendige dørene er et godt sted å starte hvis du ikke har gjort en støyreduserende innsats i ditt hjem tidligere. Om du har lette innerdører, beskytter de nemlig ikke mye mot støy og holder som regel kun opp mot 21 dB ute. Hvis de skiftes ut med dører med en massiv kjerne, kombinert med en ny karm med tetningslister, kan døren holde opp mot 30 dB ute. Det finnes selvfølgelig spesialløsninger, som kan klare enda mer, men du vil se at en alminnelig, massiv innerdør kan endre støynivået markant - og så kan den kjøpes til en overkommelig pris.

Les om støyreduserende dører her

2. STØY GJENNOM VINDUER

Mange sjeneres av støy utenfra, fra for eksempel en nærliggende vei eller toglinje, eller av generell trafikkstøy. En stor del av disse forstyrrelsene kan unngås ved å montere nye vinduer med støydempende glass. Hvis nye vinduer er et for stor tiltak, kan du eventuelt først se etter om klemte eller ødelagte tetningslister trenger å skiftes ut, eller om revner mellom karmen og veggen kan isoleres.

3. EN EKSTRA VEGG PÅ VEGGEN

En effektiv måte å lyddempe en vegg på, er å bygge en lett lydvegg mot den eksisterende veggen. Slik kan du redusere støy fra andre rom, naboen, trappegangen eller utenfra – viktig med riktig utførelse for maksimal effekt. En slik ekstra lydvegg krever mer plass i rommet, og tenk på at el-installasjoner må flyttes.

4. LA TAKET TA STØYEN

Plages du med støy i selve rommet, for eksempel på kjøkkenet eller i stuen, kan spesialutviklede takplater absorbere støy og gi en bedre akustikk. Harde og glatte overflater som betong og gips gjør at lyden får en lang etterklangtid, mens lydabsorberende takplater gjør det lettere å høre hva som blir sagt, både ansikt til ansikt og ikke minst over telefonen.

5. TEPPER PÅ GULVET

Tepper på gulvet er ikke kun bra for å holde på varmen i huset – de er også med på å holde støyen nede. Tepper er lydabsorberende, minsker etterklang og medvirker til en bedre akustikk. Jo større og tyngre de er, jo bedre er de til å dempe lyd, og det blir i dag produsert tepper som kan redusere støy med opp til 25-35 dB.

Slik oppfatter du lyd:

  • En endring på 1 dB er knapt hørbar
  • En endring på 3 dB kan høres
  • En endring på 5-6 dB er en meget tydelig endring
  • En endring på 8-10 dB oppfattes som en fordobling/halvering av lyden

Kilde: Bolius

Les mer om støydempende innerdører her

“De innvendige dørene er et godt sted å starte hvis du ikke har gjort en støyreduserende innsats i ditt hjem tidligere.”