Mål riktig

Mål
Når du har bestemt deg for en konkret dør, så må du også bestemme hvilken størrelse døren skal ha. Om du skal erstatte en eksisterende dør kan valgmulighetene være begrenset, men om du planlegger å bygge eller lage et hull i en eksisterende vegg så skal du overveie hvilken størrelse som passer ditt behov. Er det en innerdør bør du f.eks tenke på at det kan oppstå behov for passasje med rullestol, rullator, etc. Er det en ytterdør vil du kanskje ha en større åpning slik at du kan bære inn møbler eller andre store gjenstander.

Modulmål?
I dørbransjen snakkes det om modulmål. Disse mål angir størrelsen på hullet i veggen der karmen skal monteres. For at det skal være plass til å justere karmen og eventuelt plass til isolasjon, må det være maks en klaring på 20 mm på begge sider og topp samt maks klaring i underkant på 10 mm. Les mer under "Mål" for respektive produktgrupper.

Mål - Innerdører
De vanligste modulmålene for innerdører er 7x21, 8x21 og 9x21. I tabellen finner du de eksakte målene for både disse og mange andre standard størrelser. Legg merke til at modulmålene avviker om du velger en pardør der dørbladene er like store.

Mål - Ytterdører
Det vanligste modulmålet for ytterdører til boliger er 10x21, men også 9x21 er forholdsvis vanlig. Kjellerens takhøyde er ofte lavere og derfor er modulene som regel 9x20 eller 10x20. Når det gjelder pardører varierer bredden fra modul 13 og oppover. Når du velger en pardør med "symmetrisk" utseende fra JELD-WEN får du en gangdør som er 100 mm bredere enn skåtedøren uten at det symmetriske utseende påvirkes. Dette er en smart løsning som gjør det enklere for deg å gå inn og ut av døren.

A og B mål?
Dette er benevningen på de mål som påvirker hvilke låstilbehør (skruer, distanser, sylinderringer etc.) du skal velge.
A-målet er dørbladets tykkelse og B-målet er avstanden mellom dørbladets utside og låsfallens sentrum.

På dette nettstedet brukes det informasjonskapsler for at du skal få en best mulig opplevelse. Hvis du godtar bruken av disse, klikker du ganske enkelt her for å fortsette. I motsatt fall kan du lese våre retningslinjer for informasjonskapsler her og lære hvordan du blokkerer eller deaktiverer informasjonskapsler. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at dette nettstedet ikke fungerer som det skal, og du vil kanskje ikke få tilgang til bestemte deler av det.