EU Tømmerforordning Q&A

Da JELD-WEN er et firma grunnlagt på produksjon av treprodukter anerkjenner vi viktigheten av bærekraftig handel. Alle JELD-WENs dører i Europa oppfyller kravene til den nye EU tømmerforordningen effektivisert mars 2013

Les vår gratis guide: JELD-WEN og EU tømmerforordning Q&A 

  1. Hva er EU tømmerforordning?
  2. Påvirker EU tømmerforordning JELD-WENs produkttilbud og sortiment?
  3. Er det valgfritt å føye seg etter EU tømmerforordningen?
  4. Hva med EU tømmerforordningen i Norge og Sveits?
  5. Hva er forbindelsen mellom EU tømmerforordning og FSC™/PEFC™?
  6. Hva er FSC?
  7. Hva er PEFC?
  8. Hva er likheten mellom FSC and PEFC?
  9. Hva er forskjellen mellom FSC and PEFC?
  10. Hva er Chain of Custody (CoC)?

1. Hva er EU tømmerforordning?

EU Tømmerforordning er en ny lovgivning fra EU med hensikten å bekjempe ulovlig handel av ulovlig hogget tømmer. Får å oppnå dette målet oppgir denne nye lovgivningen prosedyrer som bedrifter i EU land må følge for å minimere risken for å handle med ulovlig tømmer.

Dette betyr at bedrifter som importerer tømmerprodukter fra land utenfor EU er ansvarlig for å sikre den juridiske opprinnelsen gjennom en due diligence prosess som verifiserer produktets lovlighet.

Due diligence prosessen består av at bedriftene som handler med tømmer foretar en riskostyringsoppgave for å minimere risikoen for å plassere ulovlig hogget tømmer på markedet.

Bedrifter som handler treprodukter etter at de har ankommet EU markeder er ansvarlig for å holde oversikt over deres leverandører og kunder for å kunne spore tømmerproduktene.

2. Påvirker EU tømmerforordning JELD-WENs produkttilbud og sortiment?

Alt i alt vil ikke EU tømmerforordningen medbringe noen store endringer som vil påvirke kundene når de handler våre produkter.

Selv om en del afrikanske og tropiske tresorter tas ut av JELD-WEN sitt sortiment har vi anstrengt oss for å erstatte ulovlig tresorter med lignende sertifiserte tresorter.

3. Er det valgfritt å føye seg etter EU tømmerforordningen?

Nei, det er obligatorisk å følge de nye EUTR. Dette vil bli kontrollert av de lokale myndighetene i hvert land.

4. Hva med EU tømmerforordningen i Norge og Sveits?

Den nåværende situasjonen er at Norge mest sannsynlig vil følge de samme lovene som foreskrevet av EU Tømmerforordning og Sveits har allerede en lignende lov. Det betyr at ingen av disse to landene opererer med strengere lover enn EU tømmerforordning; men JELD-WEN har bestemt seg for å ta de samme strenge tilnærmingene til våre produkter på disse to markedene som i resten av våre europeiske marked.

5. Hva er forbindelsen mellom EU tømmerforordning og FSC™/PEFC™?

Produkter som er laget av FSC™ or PEFC™ sertifisert tømmer lever ikke automatisk opp mot EU tømmerforordning.  FSC/PEFC sertifisering er dog et stort trinn i riktig retning når man jobber med sporing og due diligence system

Kun mindre tekniske detaljer hindrer FSC og PEFC sertifisering fra leve opp til EU tømmerforordning og begge organisasjoner jobber med å finne en løsning på dette og forventer å ha det klart i nærmeste fremtid.

6. Hva er FSC?

FSC, eller Forest Stewardship Council, er en global skogsertifisering opprettet for skog og skogprodukter. Det ble etablert i 1993 og er en internasjonal non-profit organisasjon som er åpen for alle, og er stiftet av individer og representanter fra forskjellige organisasjoner. FSC sertifisering dekker tre hovedområder: miljø, sosiale forhold og økonomi. FSCs mål er at verdens skoger imøtekommer de sosiale, økologiske og økonomiske rettigheter og behov for den nåværende generasjonen uten å kompromittere neste generasjons rettigheter og behov.

7. Hva er PEFC?

PEFC, eller Programme for the Endorsement of Forest Certification, er et internasjonalt skogsertifiseringssystem som promoterer miljøvennlig, sosiale og økonomisk bærekraftig skog i hele verden. PEFC har som formål å arbeide for bærekraftig skogbruk, gjennom å legge til rette for sertifisering av skog og sertifisering av at skogprodukter kommer fra bærekraftig skogbruk.

8. Hva er likheten mellom FSC and PEFC?

Både FSC og PEFC er internasjonale, frivillige, non-profit organisasjoner. Begge organisasjoner jobber for å promotere ansvarlig skogbruk gjennom standarder for ansvarlig skogbruk og sporing. Dette betyr at begge organisasjoner garanterer at produkter som bærer deres logo kommer fra skog hvor det ikke hogges flere trær enn det skogen kan reprodusere. Det er samtidig en garanti for beskyttelse av dyreliv og flora og at de mennesker som jobber i skogene er sikret ordentlige arbeidsforhold.

9. Hva er forskjellen mellom FSC and PEFC?

For den gjennomsnittlige forbruker er det ikke store forskjellen mellom de to organisasjonene FSC og PEFC.

FSC ble etablert på tidlig 90 tallet på bakgrunn av bekymringer over hogst av tropisk regnskog og the Rio Earth Summit i 1992. Få år senere ble PEFC etablert, opprettet som en pan-europeisk rival til FSC om å bli en global konkurrent. I dag er FSC I en klart ledende posisjon når det kommer til appellering og markedsposisjon, men PEFC omfavner flere av verdens skoger.

Bortsett fra det er den største forskjellen at FSC er opprettet av miljøorganisasjoner, bedrifter og sosiale organisasjoner mens PEFC er opprettet av skogsorganisasjoner. Generelt kan man også si at FSC arbeider ut i fra et globalt sett med regler mens PEFC tilpasser deres regler til nasjonale standarder.

I løpet av de neste årene vil FSC og PEFC heve deres standarder og gjøre de mer kompatible.

10. Hva er Chain of Custody (CoC)?

Chain-of-Custody er et uttrykk som ofte blir brukt I forbindelse med bærekraftighet og grønne skoger. Det har å gjøre med sporing som i utgangspunktet betyr at det finnes bevis for at et produkts opprinnelse kommer fra bærekraftig skogbruk.  

CoC er veien et produkt går fra dens opprinnelige miljø til slutt destinasjon. Det betyr fra skogbruk til produktet er på sin endelige destinasjon (forhandler) som beviser at produktet kommer fra veldreven skog.

 

 

På dette nettstedet brukes det informasjonskapsler for at du skal få en best mulig opplevelse. Hvis du godtar bruken av disse, klikker du ganske enkelt her for å fortsette. I motsatt fall kan du lese våre retningslinjer for informasjonskapsler her og lære hvordan du blokkerer eller deaktiverer informasjonskapsler. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at dette nettstedet ikke fungerer som det skal, og du vil kanskje ikke få tilgang til bestemte deler av det.