Main Media

Clarion hotell Kongsberg - Moderne dører på historisk tomt

Hotell

Swedoor har levert dører til det nye hotellet i Sølvparken i Kongsberg, et helt nytt område i sentrum av byen ved Lågen. Alle hotellromdørene, dører inn til badene og ståldører ut til trappeløp og brannheis, er noe av det som er levert. 

Hotellet har i prosjektfasen vært kalt Hotell Sølvknuten. Med sølvgruvene i Kongsberg som bakgrunn har Sølvparken blitt utviklet til et spennende nytt område i byen. Tomten har på folkemunne vært kjent som Sildetomta, og har vært et område med både lagring av sildekasser og en stor silo for lagring av korn. Nå tar moderne hotellvirksomhet og leiligheter over, bygget av Veidekke. 

-    Swedoor ble involvert i prosjektet i tidlig fase hvor vi fikk spesifisert hvilke dører det var behov for, samt antall og hvilke forutsetninger som lå til grunn. Ut fra det jobbet vi frem et tilbud som ble valgt etter en prosess hvor vi også konkurrerte med andre leverandører, sier Knut Grønland, distriktssjef for prosjektavdelingen i Swedoor Norge. 

Det nye hotellet består av 13 etasjer, har 121 gjesterom og vil også inneholde en velværeavdeling, restaurant og bar på toppen. Bygget forventes å bli et nytt møtepunkt for både tilreisende og lokalbefolkningen i byen. Interiøret blir moderne, og bestillingen til Swedoor bestod av kun sorte dører. 

-    Vi har levert alle dørene inn til gjesterommene, i tillegg til skyvedører og slagdører inn til badene. På alle etasjene inn til trappeløp og brannheisen er det Swedoor-dører, samt en del dører i fellesområder. Totalt har vi levert 417 dørsett til hele bygget, sier Grønland. 

Stilrene detaljer og viktige krav

Hotellet åpnet våren 2022. Leveransen til dette prosjektet har vært relativt standard for denne type bygg, men med noen moderne detaljer som setter prikken over i-en. 

-    Dørene inn til hotellrommene er massivdører levert med fulldybdekarm og fulldybdeterskel, noe som gir et moderne uttrykk. Dette blir understreket med at dørene er sorte, utført i glatt laminat. Fulldybde betyr at karmen og terskelen er like dyp som innerveggen, og fyller hele lysåpningen. Dette gir et veldig stilrent og minimalistisk uttrykk. Bak det moderne ytre skjuler det seg kvaliteter i døren som møter de lyd- og brann-kravene som kreves i et hotellbygg, sier Grønland. 

Massivdørene inn til hotellrommene, samt baderomsdørene, oppfyller brannmotstandskravene (El30Sa og El60Sa). I tillegg er de konstruert for å lydisolere. Dørene som er brukt har lydreduksjon opp mot 38db og 44db, hvor sistnevnte gjør at samtaler ikke kan høres gjennom døren og høye rop og skrik bare kan høres svakt gjennom døren. 

Inn til badene på hotellrommene er det brukt massive skyvedører eller slagdører, også utført i sort, glatt laminat. Skyvedørene er både plassbesparende og gir et spennende element i det moderne interiøret. Disse er levert med en såkalt anslagskarm som gjør at døren får en naturlig stopp når den lukkes. 

Ståldørene ut til trappeløp og brannheis er pulverlakkerte, også disse i sort. Disse er levert med klassifiseringene El30Sa og El60Sa. Dette betyr at dørene holder flammer og varme igjen i 30 eller 60 minutter, i tillegg til at de er røyktette. 

Endringer og utfordringer

På et så stort prosjekt som dette hotellet er det uunngåelig at det blir endringer og dukker opp utfordringer underveis. Ansvarlig for dør-leveransen hos Veidekke er fornøyd med hvordan Swedoor har håndtert uforutsette ting. 

-    Vi hadde litt utfordringer med logistikken på noen av de første leveransene, men med god dialog ble de resterende levert akkurat slik vi trengte på byggeplass. Underveis i hele prosjektet har Swedoor vært veldig imøtekommende, med god oppfølging og gjort det de kunne for å løse utfordringer som har dukket opp, sier Anders Bakken Enger hos Veidekke. 

En endringsmelding et stykke inn i prosjektet gjorde at en av etasjene ble endret, og antall dører måtte kuttes. 

-    Sånne endringer er ikke uvanlige, og ble løst veldig bra av Swedoor. I tillegg måtte vi finne en god løsning på dørene som var planlagt ut til trappeløpene. Vi fant ut ganske sent at de dørene som var bestilt ikke tilfredsstilte kravene om fri bredde i Tek17, altså 0,86m. Hotellet er tegnet og prosjektert med bakgrunn i Tek10, men kravene til disse dørene måtte møte Tek17. Men Swedoor fant en god løsning hvor vi brukte ståldører som var noe tynnere, slik at vi klarte fri bredde-kravet, i tillegg til at brannkravene ble dekket, sier Enger. 

Nå er alle dørene på plass i hotellet, og står klare til å ta imot og beskytte både gjester og ansatte i årene fremover. 

-    Med nesten 420 dører levert av Swedoor er det etter at de ble montert bare 4 til 6 dører som har måttet blitt justert. Det er ikke mange i det store bildet, avslutter Enger. 

Les om våre massivdører som møter både lyd- og brannkrav her.

Ikke gå på kompromiss med design og estetikk der du trenger ståldører. Les mer om våre ståldører her.