Main Media

Der været bestemmer

Isolering

Når huset ligger værutsatt til, sjøsprøyten legger seg over hele bygningen og vinden er nådeløs, må dører og andre byggematerialer være konstruert for å tåle ekstreme forhold. Ytterst på Nord-Vestlandet, i Averøy kommune, ligger et slikt hus hvor det nå er installert en ny STORM ytterdør.

Både Averøy og Hustadvika er kjent for tøffe forhold når været står på som verst. Skip holder seg i land i stedet for å gå forbi når bølgene og vinden blir for farlige, og lokalbefolkningen vet at løse gjenstander ikke kan oppbevares ute under uværssesongen. I dette landsskapet ligger ferieboligen til Kjell Stian Brunes og familien hans.

- Huset ligger på Lillesandø, ikke langt fra Hustadvika, og herfra ser vi både Atlanterhavsveien og ut mot Grip. Ytterdøren ligger åpent ut mot havgapet, og de fleste vindretninger tar godt her, men både sørvesten og nordvesten er spesielt tøffe. Når det blåser som verst kjenner man det veldig godt inne og det rister i hele huset, sier Brunes.

Knallgul dør i havgapet

Dette er beskrivelser som mange som bor på kysten kan kjenne seg igjen i. Vær som i seg selv kan gjøre skade på hus og bygninger, men også slitasje på for eksempel dører og vinduer som blir utsatt for mye saltvann og regn som trenger inn. På Lillesandø har de nå fått installert en ny knallgul ytterdør fra Swedoor med det nye tilvalget STORM.

- Originalt var det et lite bislag eller utbygg rundt ytterdøren her ute. Da var det en enkel ytterdør hvor dørhåndtaket og hengslene til slutt begynte å forvitre. Det er mye saltvann som blåses opp på huset, så det er viktig at hengsler og slikt tåler det, sier Brunes.

STORM er utviklet for å motstå både sterk vind, drivregn, svingninger i temperatur, luftfuktighet, og ikke minst saltvann. I tillegg er den ekstra godt isolert, slik at varmen holder seg inne. Tilvalget kan fås til flere ulike design, og fargen kan du velge helt selv. Om du vil ha gul, eller en mer klassisk hvit.

- Døren ble montert i sommer, så den har ikke blitt utsatt for de store påkjenningene enda. Men den føles mer kompakt og tett enn døren vi hadde før, så jeg merker at det er god kvalitet og at den kommer til å isolere godt. I tillegg har vi fått vindu i døren, som slipper inn masse lys. Det har vi ikke hatt før, og det lurer oss til å tro at døren står åpen. Da skvetter vi litt til. Her er nemlig døren alltid lukket.

I området der huset ligger er det en kjensgjerning at blomsterkrukker, dørmatter og annen pynt ikke kan stå løst ved inngangspartiet eller på plattinger.

- Vi har litt utemøbler ute her på sommeren, og når været er rolig. Men alt løst blir tatt inn ellers. For noen år siden ble rekkverket på verandaen her blåst bort, så kreftene kan være sterke. Her ute bygger en ikke hus med masse vinkler hvis det ligger utsatt til.

Når denne artikkelen skrives er høsten så vidt i gang, og de første høststormene har ikke slått til enda. Vi gleder oss til å følge opp Kjell Stian og familien når vinteren er godt i gang, og de første stormene har passert, for å høre hvordan døren har klart seg gjennom uværet.

Ønsker du å lese mer om STORM-dørene våre, kan du gjøre det her.